Μη καπνιστές > Προβλήματα σε χώρους εργασίας

Μη καπνίστρια που εργάζεται στο δημόσιο ζητά βοήθεια

(1/2) > >>

ΕΦΗ:
Εργάζομαι στο δημόσιο και είμαι δηλωμένη μη-καπνίστρια. Πολλοί συνάδελφοί μου καπνίζουν ασταμάτητα με αποτέλεσμα να τσούζει  ο λαιμός μου και τα μάτια μου, πέρα από το ότι δεν μπορώ να αποδώσω στη δουλειά μου, δεδομένου ότι δεν μπορώ να ανεχτώ την μυρωδιά.

Απευθύνθηκα στον προϊστάμενο-καπνίζει και αυτός...Τι να περιμένει κανείς;

Απευθύνθηκα στη Διευθύντρια. Το μόνο που έκανε ήταν να μοιράσει ένα έγγραφο με το οποίο συμβούλευε τους καπνιστές να σέβονται τους μη καπνιστές. Αποτέλεσμα μηδέν.

Τα δικαιώματά μου τα γνωρίζω. Τι μπορώ να κάνω; Υπάρχει άτομο το οποίο περνάει από δημόσιες υπηρεσίες και επιβάλλει πρόστιμα στους καπνίζοντες;

Ευχαριστώ, Έφη

spiros:
Αγαπητή Έφη,

Το πρόβλημά σου αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας και δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολη λύση. Επισήμως, απαγορεύεται να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, η σχετική υγειονομική διάταξη ούτε εφαρμόζεται, ούτε υπάρχει κάποιος που να ελέγχει την εφαρμογή της.

Πιστεύω ότι μπορείς να κινηθείς και νομικά.

Υπάρχει δεδικασμένο με την υπόθεση της Ζωής Κούρτη (δες και άλλα σχετικά δημοσιεύματα σχετικά με κάπνισμα στο χώρο εργασίας).

Για νομικές συμβουλές βέβαια δεν είμαι αρμόδιος, και ίσως να μπορούσε να πει κάτι πιο εποικοδομητικό το μέλος και φίλος w4tt4n4b3

antismoke:
 Aγαπητή Έφη ( πιστεύω να μου επιτρέπεις να σε αποκαλώ  έτσι).
Όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας που να κάνει αυτόν τον έλεγχο, αλλά και το ίδιο το υπουργείο υγείας δεν δίνει σημασία. Και μιλάμε για τους υπεύθυνους υφυπουργούς οι οποίοι για εντελώς τυπικούς λόγους, αναγκάζονται να δέχονται τα μέτρα που μας επιβάλλει η Ε.Ε. Έτσι για τα μάτια του κόσμου, που λέμε...
 Ακόμη και μέσα στο ίδιο το υπουργείο και στα γραφεία τους, καπνίζουν ασύστολα!!!
Επειδή ο δικηγόρος της εν λόγω κυρίας Κούρτη, την έγδυσε κανονικότατα - από ότι λέει η ίδια - είναι δύσκολο να προβεί κάποιος σε τέτοιες διαδικασίες, οι οποίες στην εν λόγω περίπτωση έφτασαν στα 9 χρόνια! για να εκδικαστεί το μέρος της διεκδίκησης του χώρου και μόνο.

Το μόνο που μπορώ να σου πω και που κάνω εγώ, είναι το εξής: αφού ξεφτιλήσω τον καπνιστή μέχρι αηδίας, παρατάω τα πάντα όπως είναι και επιδεικτικά φεύγω παρατώντας τη δουλειά και ας περιμένει κόσμος και μάλιστα μπροστά στους ανωτέρους μου!
 Και δεν γυρίζω αν δεν ξεμυρίσει τελείως ο χώρος... Κάτι που απαιτεί μακροχρόνια απουσία από εκ μέρους μου και στις απειλές τους περί αναφοράς και κυρώσεων, τους απειλώ με τα κανάλια.
Οπότε κάποιες από αυτές τις απειλές τις έχω κάνει πράξη και προσφάτως που άλλαξα χώρο εργασίας ( υπήρχε και απόφαση ότι πρέπει να αλλάξω γιατί δημιουργώ πρόβλημα στους καπνιστές!!! που είναι πιο πολλοί), δεν αφήνω κανέναν να καπνίσει και αν τύχει εξακολουθώ να παρατάω τον κόσμο και να φεύγω, λέγοντας δεν μπορώ να ανασάνω, πρέπει να πάω να ανασάνω.

Όπως βλέπεις είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί.
Γι'αυτό προτείνω στο Σπύρο, μια συνάντηση όλων ( εάν αυτό είναι εφικτό) και λήψη κοινών μέτρων αλληλοβοήθειας.
 Θα ακολουθήσει κανένας ή μόνο λόγια είμαστε;

w4tt4n4b3:

--- Quote from: ΕΦΗ on 15 Nov, 2007, 22:38:43 ---Τα δικαιώματά μου τα γνωρίζω. Τι μπορώ να κάνω; Υπάρχει άτομο το οποίο περνάει από δημόσιες υπηρεσίες και επιβάλλει πρόστιμα στους καπνίζοντες;
Ευχαριστώ, Έφη

--- End quote ---

Αν θες να το φτάσεις στα άκρα, πρέπει να εφιστήσεις στην προϊσταμένη σου ότι είναι αρμόδια και υπεύθυνη για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στο χώρο εργασίας και ότι αν δεν επιληφθεί θα απευθυνθείς στην Προϊστάμενη Αρχή της Υπηρεσίας σου για την παράλειψή της αλλά και ότι θα καταγγείλεις το γεγονός στην υγειονομική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή της Νομαρχίας ανάλογα με το πού βρίσκεσαι.
H καταγγελία θα έχει ως περιεχόμενο παραβίαση υγιειονομικής διάταξης και συγκεκριμένα της Υ.Α. για την απαγόρευση του καπνίσματος.

psyhunterson:
Έφη όντως η θέση σου είναι πολύ δύσκολη και είναι εξοργιστικό που σε αναγκάζουν να θέλεις να φτάσεις στα άκρα. Είναι απαράκδεκτοι εκεί στο γραφείο σου. Ευτυχώς εγώ δουλεύω πάντα μόνος (ο ένας αλλάζει τον άλλον) οπότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αν και πάντα πρέπει να αδειάζω και να εξαφανίζω τα τασάκια των προηγούμενων συναδέλφων που είχαν βάρδια! Θα σου ελεγα υπομονή, αλλά στην περίπτωσή σου αυτή η συμβουλή είναι άχρηστη μιας και αντικειμενικά δεν γίνεται να κάνεις εκπτώσεις στην υγεία σου και ειδικά όταν μιλάμε για ένα χώρο στον οποίο περνάς τη μισή ζωή σου..   κουράγιο

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version