Author Topic: Η ψυχολογία του καπνιστή  (Read 15459 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline yasmin1gr

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Female
  • Ακόμη και τα ζώα υποφέρουν απο το κάπνισμα
Η ψυχολογία του καπνιστή
« on: 25 Dec, 2007, 23:30:34 »
Η ψυχολογία του καπνιστή
   
Ο καπνός πρωτοεμφανίστηκε στην Βόρεια και Νότια Αμερική πολλά χρόνια πριν και χρησιμοποιούνταν από διάφορες φυλές. Η χρήση του ήταν συνδεδεμένη με το μυστικισμό και τις διάφορες θρησκευτικές τελετές. Οι πρωτόγονες φυλές πίστευαν, πως ο καπνός κρατούσε μακριά τα κακά πνεύματα. Παράλληλα χρησιμοποιούνταν και για φαρμακευτικούς σκοπούς, δίδονταν συχνά ως φάρμακο για τους πονοκεφάλους, τους πονόδοντους, τα κρυολογήματα, το βήχα και ακόμα για τα σπασμένα άκρα του σώματος.
Στις μέρες μας, η χρήση του καπνού δεν συνδέεται πια με θρησκευτικές τελετές, ούτε χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο, αλλά είναι συνδεδεμένη με άλλες πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας. H Κλινική Ψυχολόγος Βάνια Φισούν μας ενημερώνει για την ψυχολογία του καπνίσματος.


Αρχικό έναυσμα για την έναρξη αυτής της βλαβερής συνήθειας ενδέχεται να αποτελέσουν πολλοί και ποικίλοι παράγοντες. Οι νεότεροι σε ηλικία βλέπουν το κάπνισμα σαν ένα μέσο επιβεβαίωσης του ανδρισμού ή της θηλυκότητάς τους. Νιώθουν, πως είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και της καθιέρωσής τους ως αυτόνομα άτομα. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ηλικία παίζει και η τάση και επιθυμία του νέου να ενταχθεί σε ομάδες συνομηλίκων του, πράγμα που απαιτεί το συμβιβασμό με τις αξίες της συγκεκριμένης ομάδας.


Πέρα όμως από τους παράγοντες που οδηγούν στην έναρξη του καπνίσματος σε νεαρή ηλικία, υπάρχουν αμέτρητοι άλλοι που ευνοούν τη συνέχιση του καπνίσματος, κυρίως σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Έχει επικρατήσει η αντίληψη, ότι το κάπνισμα βοηθά στη χαλάρωση και τη μείωση της έντασης. Πολλοί καπνιστές υποστηρίζουν, πως κάτω από την πίεση στρεσογόνων καταστάσεων το τσιγάρο τους βοηθά να ηρεμήσουν και να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία την πραγματικότητα. Άλλοι έχουν την πεποίθηση, πως το τσιγάρο τους είναι απαραίτητο για να συγκεντρωθούν και να φέρουν σε πέρας με επιτυχία τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Για άλλους πάλι, το κάπνισμα βοηθά στην καταπολέμηση της αμηχανίας ή είναι ένα συμπλήρωμα στις απολαυστικές και ευχάριστες καταστάσεις και εμπειρίες τους. Πολλοί, επίσης, βρίσκουν στο τσιγάρο ένα μέσο παρηγοριάς σε δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις. Σύμφωνα με ψυχολόγους υπάρχουν διάφορα είδη καπνιστών και καπνίσματος.


Το ψυχοκοινωνικό κάπνισμα.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα που καπνίζουν για το "θεαθήναι", για να τους δουν οι άλλοι και όχι για τον εαυτό τους ή επειδή τους αρέσει. Εδώ υπάγονται κυρίως οι έφηβοι για τους οποίους το κάπνισμα έχει χαρακτήρα συμβολικό, είναι δείγμα ενηλικίωσης και αυτο-επιβεβαίωσης. Στην περίπτωση αυτή ανήκουν επίσης άτομα που χρησιμοποιούν το τσιγάρο ως μέσο καταπολέμησης της αμηχανίας ή άτομα που γίνονται καπνιστές μόνο μέσα στα πλαίσια κοινωνικών εκδηλώσεων και κάτω από την επίδραση άλλων καπνιστών.
Το αισθησιακό-κινησιακό κάπνισμα. Για τα άτομα αυτής της κατηγορίας το τσιγάρο αποτελεί ένα φετίχ. Το κάπνισμα είναι μια ιεροτελεστία και η σχέση με το πακέτο σχεδόν ερωτική. Ο καπνιστής απολαμβάνει τη γεύση και την αίσθηση του τσιγάρου στο χέρι ή στα χείλη του, αφήνεται στη διαδικασία του ανάμματος, της εισπνοής και εκπνοής του καπνού. Η ευχαρίστηση που αντλούν τα άτομα αυτά από την πράξη του καπνίσματος είναι φανερή περισσότερο στους καπνιστές πίπας ή πούρου.
Το συγκαταβατικό κάπνισμα.
Ο καπνιστής αυτής της κατηγορίας έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον αριθμό των τσιγάρων που θα καπνίσει. Δεν μπορεί να θεωρηθεί εθισμένος, γιατί έχει τη δυνατότητα να απέχει από το κάπνισμα ακόμα και για μέρες. Καπνίζει όταν τύχει να έχει διαθέσιμα τσιγάρα, κυρίως σε ώρες ανάπαυλας για να χαλαρώσει ή μέσα στα πλαίσια της παρέας. Ωστόσο δεν νιώθει ποτέ επιτακτική την ανάγκη να καπνίσει, ούτε εκδηλώνει συμπτώματα στέρησης ακόμα και όταν έχει να καπνίσει πολλές ώρες.
Το καταπραϋντικό κάπνισμα.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι νευρικοί, γεμάτοι άγχος και στρες, καπνιστές. Γι' αυτούς το τσιγάρο είναι μέσο αντιμετώπισης του άγχους, που τους βοηθά να μειώσουν την καθημερινή ένταση. Σε αντίθεση με τους καπνιστές της προηγούμενης κατηγορίας, αυτοί έχουν άμεση ανάγκη το τσιγάρο και θεωρούνται εξαρτημένοι από αυτό. Το χρησιμοποιούν για να μειώσουν τις έντονες συγκινησιακές και δυσάρεστες καταστάσεις. Όταν απέχουν από το κάπνισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα υποφέρουν από έντονα συμπτώματα στέρησης.
Το διεγερτικό κάπνισμα.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα που χρησιμοποιούν τις διεγερτικές ικανότητες της νικοτίνης για να ελαττώσουν την κόπωση μιας εξαντλητικής μέρας, να διατηρήσουν τη σκέψη τους νηφάλια και σε εγρήγορση και για να είναι σε θέση να αυτοσυγκεντρωθούν. Ο καπνιστής αυτής της κατηγορίας είναι συνήθως ο εργασιομανής τύπος που εργάζεται σε στρεσογόνο περιβάλλον και το τσιγάρο τον βοηθά να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές απαιτήσεις. Καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νικοτίνης σε κρίσιμες, οριακές καταστάσεις.

Το αυτοματοποιημένο καπνισμα. Σ' αυτή την περίπτωση ανήκουν οι μανιώδεις καπνιστές, τα άτομα που είναι πλέον απόλυτα εξαρτημένα από την νικοτίνη. Το κάπνισμα είναι γι' αυτούς μια ασυνείδητη μηχανική πράξη.

Eίναι εμφανές λοιπόν, ότι το κάπνισμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την δομή της σύγχρονης κοινωνίας και σχετίζεται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.

Πηγή: www.e-go.gr
« Last Edit: 25 Nov, 2017, 15:59:33 by spiros »
Ζωοφιλικό Σωματειο Αργος- Ομάδα Ψυχολόγων Υπερ των Ζώων

Offline antismoke

  • Δόκιμο μέλος
  • **
  • Posts: 99
  • Gender: Female
  • Φανατική Αντικαπνίστρια
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #1 on: 26 Dec, 2007, 13:50:45 »
Όποιος να είναι ο λόγος που το κάνουν, ένα είναι σίγουρο.
Είναι άτομα μειωμένης αντίληψης με ΙQ πολύ χαμηλό, αφού δεν μπορούν να κρίνουν τι προκαλεί βλάβες στην υγεία και τι όχι. Αλλά και βάζοντας την ευχαρίστηση πάνω από την καταστροφή του υπέρτατου αγαθού ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Και όχι μόνο της δικής τους, αλλά και των υπολοίπων που δεν επέλεξαν κάτι τέτοιο.
Επιπλέον όταν δεν ενδιαφέρεσαι για την υγεία του διπλανού σου ή χειρότερα του ίδιου σου του παιδιού, δεν μπορείς να θεωρείσαι  άνθρωπος φυσιολογικός με μυαλό και αντίληψη
και ως εκ΄τούτου χρήζεις ψυχιατρικής παρακολούθησης για να αντιμετωπίσεις τα όποια προβλήματά σου με άλλους τρόπους ( αφού δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις διιαφορετικά) και όχι προκαλόντας προβλήματα στην υγεία των άλλων για να χαλαρώσεις εσύ!
 Και δεν μπορούμε επάνω στο πρόβλημα σου το ψυχολογικό-ψυχιατρικό να  να σε αφήνουμε ανεξέλεγκτο να καταπατάς το δικό μας δικαίωμα  να ανασαίνουμε αέρα χωρίς το ντουμάνι σου .
Αν εγώ κε καπνιστή για να χαλαρώσω αρχίσω να σε βαράω ή να σου προκαλώ πρόβλημα υγείας, θα το δεχτείς εξ΄ονόματος της δικής μου ψυχολογικής ηρεμίας και χαλάρωσης;
 Και μην μου πεις και ο αέρας που ανασαίνω είναι μολυσμένος, γιατί κι εγώ που θα σου προκαλέσω χτυπήματα μπορώ να σου πω ότι ούτως ή άλλως κάποια στιγμή σε κάποιο ατύχημα ( που όλοι μας βιώνουμε στη ζωή μας κάποια στιγμή) θα τα πάθαινες...

Οπότε άντε να επισκευτείς κανέναν ψυχολόγο-ψυχίατρο, μπας και ανασάνουμε κι εμείς...
« Last Edit: 26 Dec, 2007, 13:56:20 by antismoke »
Παρακαλώ μή καπνίζετε...κόψτε το για να μη σας κόψει... η θα σας κόψω εγώ...

Offline yasmin1gr

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Female
  • Ακόμη και τα ζώα υποφέρουν απο το κάπνισμα
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #2 on: 26 Dec, 2007, 14:12:10 »
 ;D ;D
 Πολυ ριζική σε βρίσκω.. ;)να σου υπενθυμίσω  οτι ζουμε σε μία κοινωνία της εξάρτησης, οσοι δεν εχουν το τσιγάρο εχουν το φαι ( είμαστε οι χοντρότεροι της ευρώπης), το σεξ ( γινεται χαμός σε παραλληλες σχεσεις και διαφορα αλλα), την τηλεόραση ( ωρες στημένοι) , το ποτό,το τζόγο, τα ψώνια( το λεγομενο σοπινγκ θέραπυ), τα σκληρά ναρκωτικά, .. ακομη και τα βιβλια... ζουμε σε μία κοινωνία που παραγει κενά εξαρτημένα ατομα κι οχι πλουσιους πνευματικά ανθρώπους ικανους να αντέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα με ωριμότητα. Συνυθως θελουν κατι να χαλαρωσουν και να γεμίσουν τα κενα... απλα το τσιγαρο ειναι επιθετικο οντως με τη μυρουδιά του.

Ολες οι εξαρτησεις χρήζουν εσωτερικής ψυχικής βοήθειας
Ζωοφιλικό Σωματειο Αργος- Ομάδα Ψυχολόγων Υπερ των Ζώων

Offline antismoke

  • Δόκιμο μέλος
  • **
  • Posts: 99
  • Gender: Female
  • Φανατική Αντικαπνίστρια
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #3 on: 26 Dec, 2007, 15:04:31 »
Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες, ειδικά περί ψυχαναλύσεως, μια και η Ελλάδα είναι κατά αιώνες πίσω σε αυτό το θέμα και με πολλά ταμπού. Και εννοώ την νοοτροπία μας, ακόμη και από άτομα που έχουν ως επάγγελμα την προάσπιση της υγείας.
Υπάρχει μια διαφορά όμως ανάμεσα στις υπόλοιπες εξαρτήσεις σε σχέση με το κάπνισμα.
Αν η επιλογή μιας εξάρτησης βλάπτει μόνο αυτόν που την πράττει, τότε δικαίωμά του. Όταν όμως έχει επιπτώσεις και βλάβες και στην υγεία των άλλων, τότε λυπάμαι, αλλά δεν είναι καθόλου δικαίωμά του. Δεν μπορεί ο καθένας να προκαλεί βλάβες οποιασδήποτε μορφής στον άλλον.
 Αν παράδειγμα εγώ τρώω τόσο όσο να με καθιστά υπέρβαρη, τις συνέπειες ( υγείας) θα τις υποστώ μόνο εγώ. Αν όμως σου καπνίσω μέσα στα μούτρα σου, θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα κι εσύ ( ειδικά αν ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες) που δεν φταις στο κάτω-κάτω, γιατί δεν είναι επιλογή σου, αλλά εξαναγκασμός από κάποιον άλλον.
 Το πρόβλημα με τους καπνιστές είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ότι προκαλλούν πρόβλημα υγείας σε κάποια άτομα. Δεν μιλάω γενικά σε μακροχρόνια βάση, αλλά για τη στιγμή που ο άλλος αναπνέει τον καπνό τους και τους ρύπους αυτού. Τους λες ότι δεν μπορείς να ανασάνεις, αρχίζεις να έχεις δύσπνοια και εκείνοι χλευάζουν, απαντώντας πολλές φορές: εσύ έχεις πρόβλημα, όχι εγώ-τι με νοιάζει( μην μου πείτε όχι,γιατί στην πλειοψηφία τους αυτό έχω ζήσει) , νομίζοντας ότι είναι καπρίτσιο, γιατί απλά εκείνους δεν τους ενοχλεί ή γιατί εσύ δεν καπνίζεις!
 Δεν μπορούν να μας ενοχλούν όλους τα ίδια πράγματα, κύριοι/ες καπνιστές τι να κάνουμε τώρα;
« Last Edit: 26 Dec, 2007, 15:15:44 by antismoke »
Παρακαλώ μή καπνίζετε...κόψτε το για να μη σας κόψει... η θα σας κόψω εγώ...

Offline psyhunterson

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 31
  • Gender: Male
  • Human mind is a parachute. It works when it's open
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #4 on: 26 Dec, 2007, 21:30:56 »
Antismoke διαφωνω οτι όσοι καπνίζουν έχουν χαμηλό IQ ή οτι είναι μειωμένης αντίληψης. Κάνουμε πολλά πράματα στη ζωή που είναι αυτοκαταστροφικά. Συμφωνώ με όσα λες για το οτι οι άλλοι δεν φταίνε σε τίποτα να βλάπτονται  από τον καπνιστή που ικανοποιεί το πάθος του. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα οτι έχουν χαμηλό IQ.  Μπορείς να το πεις αδιαφορία ή και γαϊδουριά αν και τα πράματα δεν είναι πάντα μαύρο ή άσπρο. Σε μέρη αποπνικτικά από καπνό και με παρέα καπνιζόντων έχω καπνίσει και εγώ. Δεν νιώθω περήφανος που έγινα ελληνάρας (με την κακή έννοια) και μάλλον θα έλεγα οτι κάνω που και που αυτό που αναφέρει η γιασμίν στο ποστ της ώς συγκαταβατικό κάπνισμα. Δεν βοηθάει και η χώρα μας είναι αλήθεια. Προσωπικά θα ήμουν ευτυχισμένος αν απαγορεύονταν στους κλειστούς χώρους παντελώς το κάπνισμα. Έτσι θα απέβαλλα και τις τελευταίες αυτές έξεις που έχω. Το παθαίνω οταν παρασύρομαι με αλκοόλ ή καφεϊνη και συμφωνώ οτι αυτές οι περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένου και εμού) χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης...   Το πρόβλημα είναι βαθύ ψυχολογικό και κοινωνικό ταυτόχρονα... :-\


btw, Γιασμίν το άρθρο που μας παρέθεσες είναι καταπλητικό. Ευχαριστούμε :)
Η πραγματικότητα είναι η πιο επίμονη ψευδαίσθηση...  Άλμπερτ Άϊνσταϊν.

Offline yasmin1gr

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Female
  • Ακόμη και τα ζώα υποφέρουν απο το κάπνισμα
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #5 on: 26 Dec, 2007, 22:03:34 »
Ολες οι εξαρτησεις βλαπτουν κι αλλους απλα ο καπνος ειναι αμεσο... οταν ο ναρκωμανης ψαχνει τη δοση του κινδυνευεις να σε κλεψει η να σε σκοτωσει , οτα ο αλκοολικος γυρναει σπιτι του μεθυσμενος δερνει τη γυναικα και τα παιδια του πολυ συχνα, Οτα καποιος κανει ανεξελεγκτασεξ μ οποιον του κατσει και εναι συντροφος σου σε κολλαει μια μεταδιδομενη ασθενεια, οταν καποιος τρωει πολυ η πολλα γλυκα και ειναι παχυς σου επιβαλλει ενα περιβλημα που εχει και πολλες φορες σε πρηζει και με τα ανχη του και τις ενοχες του, οταν καποιος ειναι εξαρτημενος απο την τηλεοραση αισθανεσαι παραπεταμενος μεσα στο ιδιο σου το σπιτι.

Ολοι αυτοι οι τροποι ειναι σαφεστατα επιθετικοι κα ακριβως γι αυτο υπαρχει η εξαρτηση. Τα ατομα θελουν να φαινονται καλα, δεν θελουν η δεν ξερουν να χειριζονται την επιθετικοτητα τους η κατι δεν εχει ταχτοποιηθει καλα μεσα τους σε αυτο το επιπεδο με αποτελεσμα να θελουν να αυτοκαταστραφουν ( απο ενοχες) και να επιτεθουν( ταυτόχρονα). Βαζουν λοιπον τον οποιονδήποτε σε μια περίεργη θεση που δεν χρωσταει τιποτα να ειναι. Οταν τετοια ατομα συνειδηξτοποιουν τι κανουν μπορουν να ξανααγαπησουν τον εαυτο τους , νααντεχουν τα συναισθηματα και να φροντιζουν και τους αλλους. Οσο ειναι υπο την επηρρεια της εκξαρτησης το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να υπερασπιζονμαστε τον αερα μας και να τα αποφευγουμε ει δυνατον.
Ζωοφιλικό Σωματειο Αργος- Ομάδα Ψυχολόγων Υπερ των Ζώων

Offline antismoke

  • Δόκιμο μέλος
  • **
  • Posts: 99
  • Gender: Female
  • Φανατική Αντικαπνίστρια
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #6 on: 27 Dec, 2007, 00:30:14 »
Antismoke διαφωνω οτι όσοι καπνίζουν έχουν χαμηλό IQ ή οτι είναι μειωμένης αντίληψης.

Λυπάμαι,αλλά εγώ ότι έχω να πω το λέω στα ίσια και δεν φοβάμαι. Αφού είσαι καπνιστής (έστω και περιστασιακά) είναι λογικό να παρεξηγιέσαι.
Και είναι τα μόνα άτομα οι καπνιστές, που δεν θέλω καμιά επαφή και διάλογο μαζί τους, γιατί απλά δεν αξίζει τον κόπο. Όσο για την γνώμη μου περί χαμηλού ΙQ, δεν μου την αλλάζει κανένας, πόσο μάλλον ένας καπνιστής!
« Last Edit: 27 Dec, 2007, 12:58:02 by spiros »
Παρακαλώ μή καπνίζετε...κόψτε το για να μη σας κόψει... η θα σας κόψω εγώ...

Offline yasmin1gr

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Female
  • Ακόμη και τα ζώα υποφέρουν απο το κάπνισμα
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #7 on: 27 Dec, 2007, 01:46:52 »
Μη γίνεστε ρατσιστες καλεεεε  κι εμεις οι μη καπνιστες εχουμε πολλα στραβα δεν ειμαστε αγιοι...
Ζωοφιλικό Σωματειο Αργος- Ομάδα Ψυχολόγων Υπερ των Ζώων

Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #8 on: 27 Dec, 2007, 13:00:11 »
antismoke, τυχαίνει να γνωρίζω καπνιστές οι οποίοι είναι μεγαλοφυείς στον τομέα τους.
Επειδή κάποιος πάσχει από μια εξάρτηση δεν πάει να πει απαραίτητα ότι είναι χαζός ή κακός.

Εδώ δεν ήμαστε κατά των καπνιστών, αλλά κατά του καπνίσματος και της έλλειψης σεβασμού. Είναι σαν κάποιος να είναι στο νοσοκομείο με μεταδοτική ασθένεια, και να τον κατηγορείς επειδή αρρώστησε. Έτσι και πολλοί καπνιστές ήταν επιρρεπείς στην πλύση εγκεφάλου και αρρώστησαν...

Κατανοώ τον θυμό σου διότι έχεις προφανώς υποφέρει πολύ (και δεν είσαι η μόνη), πάντως ο τρόπος που εκδηλώνεται ο θυμός μας δείχνει πολλές φορές περισσότερα πράγματα για εμάς, παρά για εκείνους προς τους οποίους θυμώνουμε. Επίσης, ο θυμός δεν λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, ούτε βοηθάει τους καπνιστές να το κόψουν. Απαιτείται συντονισμένη δράση και κατανόηση.
« Last Edit: 27 Dec, 2007, 13:06:59 by spiros »

Offline antismoke

  • Δόκιμο μέλος
  • **
  • Posts: 99
  • Gender: Female
  • Φανατική Αντικαπνίστρια
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #9 on: 27 Dec, 2007, 18:00:16 »
 Σπύρο δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

1ον: εγώ είμαι κατά των καπνιστών, γιατί αυτοί προβάλλουν την παντελή έλλειψη  σεβασμού της υγείας του άλλου.

2ον: αν αρρωστήσει κάποιος, δεν θα τον κατηγορήσεις γι 'αυτό, εκτός και αν το προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του από την ανευθυνότητά του ή χειρότερα προσπαθεί να το μεταδώσει και στους άλλους. Και μιλώ για πραγματικά παραδείγματα.  π.χ. με το aids ή κάποια ηπατίτιδα ,που κάποιος παρ' όλο που γνωρίζει τους κινδύνους, κοκκορεύεται ότι σιγά να μην κολλήσω εγώ, εγώ δεν παθαίνω τίποτα και μετά αδιαφορεί και αν θα το μεταδόσει και στους υπολοίπους μη πέρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Και υπάρχουν και ένα σωρό άλλα παραδείγματα, που δεν υπάρχει καν λόγος να τα αναφέρω.

3ον: επειδή αρρώστησαν αυτοί, πρέπει να με κάνουν να αρρωσταίνω κι εγώ;

και 4ον: αν συγκρίνεις την Ελλάδα με άλλες χώρες όπου σέβονται τον μη καπνιστή και τηρείται η νομοθεσία, θα δεις ότι το κάπνισμα του καθενός ( εκεί) δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί απλά δεν το αναπνέει ο μη καπνιστής στους δημόσιους χώρους.
Άρα δεν φταίει το κάπνισμα, αλλά η νοοτροπία και η έλλειψη σεβασμού των ίδιων των Ελλήνων ειδικά καπνιστών. Που αδιαφορώ αν θα το κόψουν ή αν θα συνεχίσουν και για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ίδιοι ( εξάλλου το διάλεξαν), αλλά με ενδιαφέρει για τις επιπτώσεις που επιβάλλουν να έχω εγώ και αυτό μόνο οργή μπορεί να φέρει για τις αντιλήψεις τους.

 Εξάλλου μυαλό που εσκεμμένα προκαλεί κακό, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικό, αλλά μη.
Συγγνώμη, αλλά άνθρωπο που με κάνει να υποφέρω, δεν μπορώ όχι μόνο να  τον συμπαθήσω γι' αυτό που κάνει,  αλλά και να τον δω ως άνθρωπο.


Δεν με πειράζει που έχετε διαφορετική άποψη, αλλά μην προσπαθείτε να μου αλλάξετε και τα πιστεύω μου γι' αυτούς, γιατί απλά όποιος μου δημιουργεί πρόβλημα αδιαφορόντας κιόλας,  μόνο εχθρός μου μπορεί να χαρακτηριστεί.
Παρακαλώ μή καπνίζετε...κόψτε το για να μη σας κόψει... η θα σας κόψω εγώ...

Offline yasmin1gr

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Female
  • Ακόμη και τα ζώα υποφέρουν απο το κάπνισμα
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #10 on: 28 Dec, 2007, 00:46:25 »
Σε καταλαβαίνω αλλα εισαι λιγο απόλυτη βρε παιδακι μου.. δεν ειπαμε να τους δικαιολογήσεις αλλα ενα ειναι σιγουρο ειναι ανθρωποι ειτε τους δεις ετσι ειτε οχι και επιλέον ελληνες με χαρακτηριστική νοοτροπία οπως ειπες και συμφωνω. Το θεμα απο κει και περα ομως ειναι εαν σε ενδιαφερει οντως να αλλαξει κατι η αν ειναι απλα μια κατηγορία η μαζι μου η εναντιον μου που στην πραξη φαινεται αδιέξοφδη γιατι ουτε αυτοι αλλαζουν ουτε εσυ.

Νομιζω εαν σε ενδιαφερει να αλλαξει κατι χρειαζεται υπομονή οχι ανοχη και δραση γιατι τα πραγματα ατην ελλαδα αλλάζουν σιγά σιγα, πχ απο τοτε που διαμαρτύρομαι ενας το ελλάτωσε στη δουλεια και μία το εκοψε.. δεν βοήθησα αλλα ισως ηταν κι αυ΄΄ο ενα εναυσμα.. προσοχη στον τροπο της διαμαρτυρίας ομως.. οι κατηγοριες ειναι αδιέξοδο πραμα δεν βοηθαει σε λύσεις.

Ζωοφιλικό Σωματειο Αργος- Ομάδα Ψυχολόγων Υπερ των Ζώων

Offline psyhunterson

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 31
  • Gender: Male
  • Human mind is a parachute. It works when it's open
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #11 on: 28 Dec, 2007, 17:03:52 »

 Αφού είσαι καπνιστής (έστω και περιστασιακά) είναι λογικό να παρεξηγιέσαι.
Και είναι τα μόνα άτομα οι καπνιστές, που δεν θέλω καμιά επαφή και διάλογο μαζί τους, γιατί απλά δεν αξίζει τον κόπο. Όσο για την γνώμη μου περί χαμηλού ΙQ, δεν μου την αλλάζει κανένας, πόσο μάλλον ένας καπνιστής!

Δεν θέλησα ποτέ να σου αλλάξω τη γνώμη για τους καπνιστές. Απλά τη γνώμη μου είπα και γω όπως και συ. Δεν παρεξηγήθηκα γιατί δεν θεώρησα οτι οι κατηγορίες σου περί χαμηλού ΙQ απευθύνονταν σε μένα γιατί νιώθω πιο κοντά στο "μη καπνιστής" παρά στο "καπνιστής". Είμαι υπέρ των δικαιωμάτων των μη καπνιζόντων. Όσο για το "έστω και περιστασιακά καπνιστής" που λες, να σου θυμίσω οτι και σύ είσαι τέτοια αν ποτέ διασκεδασες σε κλειστό χώρο με τσιγαρίλα. Το αν καπνίζεις δικό σου τσιγάρο ή όχι δεν έχει σημασία. Αφού είσαι εκεί μέσα ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ! τουλάχιστον αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες. Για το αν είναι επιλογή σου ή όχι, από τη στιγμή που θα συμβιβαστείς και θα μείνεις εκεί, είναι και πάλι ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥ. Μπορεί να μην το προκαλείς η ίδια στους άλλους αλλά σωματικά συμμετέχεις στο "ομαδικό κάπνισμα" αν μπορούσαμε να το πούμε και έτσι. Οπότε φαντάζομαι πως δεν θα έπρεπε να κάνεις διάλογο με πολλούς ακόμα. Μήπως και με τον εαυτό σου?
Η πραγματικότητα είναι η πιο επίμονη ψευδαίσθηση...  Άλμπερτ Άϊνσταϊν.

Offline antismoke

  • Δόκιμο μέλος
  • **
  • Posts: 99
  • Gender: Female
  • Φανατική Αντικαπνίστρια
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #12 on: 28 Dec, 2007, 17:56:33 »
 Δεν θα ασχοληθώ άλλο, γιατί δυστυχώς άρχισε η λαλακία να πάει σύννεφο εδώ μέσα...
 Κρίμα, γιατί τόσον καιρό δεν είχαμε προβλήματα, οι ΜΗ καπνιστές.

Και αν Σπύρο θέλεις να αποχωρήσω από το σάιτ, ευχαρίστως θα το κάνω. Γιατί απλά είμαι εδώ για έναν αγώνα ( που εξάλλου τον δίνω κι έξω) και όχι για να μας δουλεύει ο κάθε ένας καπνιστής. Εδώ ακριβώς πάει το χαμηλότατο IQ.

 

 
« Last Edit: 28 Dec, 2007, 17:58:39 by antismoke »
Παρακαλώ μή καπνίζετε...κόψτε το για να μη σας κόψει... η θα σας κόψω εγώ...

Offline elsaR

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 16
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #13 on: 29 Dec, 2007, 01:09:48 »
Τι έγινε παιδιά; Είμαστε που είμαστε λίγοι, θα φαγωθούμε κιόλας;
Το μέτρο και η ανοχή δεν έβλαψαν ποτέ! Είναι λίγο υπερβολή ο καθένας να βλέπει το "στραβό" και το "λάθος" του άλλου σαν έγκλημα. Μιλάμε για συνήθειες και εξαρτήσεις που θέλουν πολλή δουλειά για να τις ξεριζώσουμε από μέσα μας (αφού πρώτα πιστέψουμε καλά-καλά οτι είναι βλαβερές για μας και τους γύρω μας).
Μιλάω σαν πρώην καπνίστρια και πρώην σαρκοφάγος. Δεν ήμουν ούτε πιο χαζή ούτε πιο άπονη πριν. Δεν είμαι πιο έξυπνη ούτε πιο φιλόστοργη τώρα. Απλώς δεν είχα δει, ακούσει, πιστέψει, καταφέρει να απαλλαγώ από τις κακές/βλαβερές μου συνήθειες.
Όλα άλλωστε γύρω μας συνεργούν στο να μας κρύβουν την αλήθεια. Γι αυτό σας λέω, δείξτε ανοχή, αλλιώς θα είμαστε ο καθένας σε ένα δικό του φόρουμ να παραμιλάει μόνος του...
Κι ο Σπύρος θεωρεί έγκλημα τα greeklish και τις ανορθογραφίες αλλά κάνει υπομονή...ακόμα.
Κι η Yasmin θεωρεί έγκλημα την κρεοφαγία αλλά δεν έκοψε σε κανέναν την καλημέρα.
Ας δούμε αυτά που μας ενώνουν πίσω από τους καπνούς της διχόνοιας!
 :-*

Offline yasmin1gr

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Female
  • Ακόμη και τα ζώα υποφέρουν απο το κάπνισμα
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #14 on: 29 Dec, 2007, 01:20:56 »
α δεν ήξερα οτι το θεωρούσε εγκλημα αυτο ο σπύρος... ::)αχα!
Ζωοφιλικό Σωματειο Αργος- Ομάδα Ψυχολόγων Υπερ των Ζώων