Author Topic: Η ψυχολογία του καπνιστή  (Read 15455 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline psyhunterson

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 31
  • Gender: Male
  • Human mind is a parachute. It works when it's open
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #15 on: 30 Dec, 2007, 22:26:19 »
Δεν θα ασχοληθώ άλλο, γιατί δυστυχώς άρχισε η λαλακία να πάει σύννεφο εδώ μέσα...
 Κρίμα, γιατί τόσον καιρό δεν είχαμε προβλήματα, οι ΜΗ καπνιστές.

Και αν Σπύρο θέλεις να αποχωρήσω από το σάιτ, ευχαρίστως θα το κάνω. Γιατί απλά είμαι εδώ για έναν αγώνα ( που εξάλλου τον δίνω κι έξω) και όχι για να μας δουλεύει ο κάθε ένας καπνιστής. Εδώ ακριβώς πάει το χαμηλότατο IQ.

 

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ που μου αφιέρωσες ολόκληρο ποστ. Αν εκτονώνεσαι και αισθάνεσαι καλύτερα με το να μου επιτίθεσαι και να με βρίζεις, δεν με χαλάει. μπορείς να συνεχίσεις. Δεν σε παρεξηγώ

δεν έχω να χωρίσω με κανέναν τίποτα εδώ μέσα. Μόνο να στηρίξω τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των μη καπνιστών ήθελα. και απ'όσο ξέρω, κανένας εδώ μέσα δεν είναι άγιος correct?
Η πραγματικότητα είναι η πιο επίμονη ψευδαίσθηση...  Άλμπερτ Άϊνσταϊν.

Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #16 on: 30 Dec, 2007, 22:36:09 »
Το δικό μου σχόλιο είναι το εξής:

Τον αγώνα τον δίνει κανείς καλύτερα εάν δεν έχει μίσος... το μίσος το μόνο που κάνει είναι κακό σε αυτόν που το νοιώθει. Βέβαια, συνήθως πίσω από το μίσος κρύβεται πολύς πόνος. Και το μίσος είναι το κάλεσμα της φύσης για να τον αντιμετωπίσει κανείς...
« Last Edit: 31 Dec, 2007, 15:02:32 by spiros »

Offline yasmin1gr

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Female
  • Ακόμη και τα ζώα υποφέρουν απο το κάπνισμα
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #17 on: 31 Dec, 2007, 11:54:44 »
Συμφωνώ Σπυρο
Ζωοφιλικό Σωματειο Αργος- Ομάδα Ψυχολόγων Υπερ των Ζώων

Offline κόπρος

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Male
  • Κάπνισμα: Καπνίζω και δεν θέλω να το κόψω
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #18 on: 25 Jun, 2010, 20:14:28 »
Καλησπέρα. Ήθελα να συστηθώ από εδώ, αλλά δυστυχώς έληξε ο χρόνος σύνδεσης μου μέχρι να ολοκληρώσω το post μου, και βιαζόμουν να φύγω, καθώς είχα δουλειά, ενώ δεν είχα κάνει copy-paste το κείμενο μου στο word.
Είμαι ένας καπνιστής περίπου 40 τσιγάρων την ημέρα, που ακολουθεί αυτή τη συνήθεια απενοχοποιημένα, χωρίς να ενδιαφέρεται για καθωσπρεπισμούς, πολιτικές ορθότητες και άλλα τέτοια παντελώς άχρηστα πράγματα. Θα μου πείτε τώρα, ποιός ο λόγος να κάνεις account εδώ. Απλά, θέλω να εκφράσω και την αντίθετη άποψη, καθώς πιστεύω ότι μία κοινωνία μπορεί να πάει μπροστά μόνο εαν βασίζεται στην αλληλοκατανόηση των μελών της, χωρίς να προσπαθεί κανείς να επιβάλλει τις απόψεις/συνήθειες τους στους υπόλοιπους.
Να πω για εμένα προσωπικά, ότι καπνίζω για αρκετούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ασφαλώς η απόλαυση/χαλάρωση που μου προσφέρει ένα τσιγάρο ή και η πίπα μου στον ελεύθερο μου χρόνο. Ένας άλλος είναι ότι όταν δουλεύω, ο δικός μου εγκέφαλος "στροφάρει" γρηγορότερα με ένα τσιγάρο, ενώ λόγω του ότι λόγω φόρτου εργασίας αναγκάζομαι τις καθημερινές να κοιμάμαι μάξιμουμ 6 ώρες, καθώς δεν θέλω να αποστερηθώ και ορισμένες δραστηριότητες που με χαλαρώνουν και με βοηθούν να αναπτύξω καλύτερα την προσωπικότητα μου, όπως διάβασμα βιβλίων, παρακολούθηση ταινιών κλπ., και έτσι το τσιγάρο μαζί με τον καφέ με βοηθάει να "κρατιέμαι" όλη μέρα. Επίσης, αρκετές φορές μου φεύγει το άγχος που έχω για την διεκπεραίωση ορισμένων υποχρεώσεων μου. Και το λούκι του στρατού δεν θα μπορούσα να το βγάλω χωρίς τσιγάρο. Τέλος, καθώς είμαι σε γενικές γραμμές ένας ντροπαλός/συνεσταλμένος άνθρωπος, όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε άγνωστους ανθρώπους με βοηθάει να αντιμετωπίζω την αμηχανία  μου.
Βέβαια, τα παραπάνω δεν σημαίνει πως ισχύουν για όλους τους ανθρώπους. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, όπως και ο κάθε άνθρωπος, καθένας έχει τις ιδιαιτερότητες του, αυτά που του αρέσουν και αυτά που δεν του αρέσουν. Εγώ σέβομαι αυτόν που ενοχλείται από τον καπνό (όχι όμως αυτόν που δεν σέβεται και τα δικά μου γούστα και θέλει να επέμβει στη ζωή μου και να μου "υποδείξει" τον ίσιο δρόμο ή αρέσκεται να δημιουργεί θέματα εκεί που δεν υπάρχουν μόνο και μόνο για να δείξει πόσο διαφορετικός είναι από τους υπόλοιπους) και εαν μου το πει, φυσικά θα φύγω μακρυά του, ούτως ώστε να μην τον ενοχλώ, όπως έχω κάνει πάμπολλες φορές (αν και για να λέμε την αλήθεια, δυστυχώς ο έλληνας καπνιστής αρκετές φορές δεν σέβεται τον άλλον). Βέβαια, απαιτώ και από αυτόν να σεβαστεί την δική μου επιλογή και να μην ζητάει/επικροτεί μέτρα φασιστικού χαρακτήρα όπως είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Απλά τα πράγματα. Μπορούν να υπάρξουν ξεχωριστά μαγαζιά για καπνιστές και μη-καπνιστές και να μην κακοκαρδιστεί κανείς. Όχι όμως μία μειοψηφία να θέλει να επιβάλλει τις απόψεις της στην πλειοψηφία. Και εντάξει, είναι λογικό να είναι πολύ λιγότερα τα άκαπνα μαγαζιά, καθώς είναι και πολύ λιγότεροι οι εντελώς άκαπνοι άνθρωπο από τους καπνίζοντες. Αναλογικά και μόνο να δει κανείς το θέμα... Άλλωστε, ο κάθε μαγαζάτορας έχει δικαίωμα να επιλέξει τι πελάτες θέλει στο μαγαζί του. Μου έχει τύχει να περάσω από καφετέρια όπου απαγορευόταν το κάπνισμα και απλά σηκώθηκα και έφυγα, καθώς δεν με ήθελαν για πελάτη τους. Την ίδια αξιοπρεπή λύση μπορείτε να ακολουθείτε και εσείς, χωρίς να χρειάζεται να βγάζετε την εικόνα του "μυγιάγγιχτου" έξω, αφού άλλωστε, όπως διαβάζω εδώ, υπάρχουν χώροι για εσάς.

Τώρα, θέλω να απαντήσω σε κάποια πράγματα:
Όποιος να είναι ο λόγος που το κάνουν, ένα είναι σίγουρο.
Είναι άτομα μειωμένης αντίληψης με ΙQ πολύ χαμηλό, αφού δεν μπορούν να κρίνουν τι προκαλεί βλάβες στην υγεία και τι όχι. Αλλά και βάζοντας την ευχαρίστηση πάνω από την καταστροφή του υπέρτατου αγαθού ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Και όχι μόνο της δικής τους, αλλά και των υπολοίπων που δεν επέλεξαν κάτι τέτοιο.
Επιπλέον όταν δεν ενδιαφέρεσαι για την υγεία του διπλανού σου ή χειρότερα του ίδιου σου του παιδιού, δεν μπορείς να θεωρείσαι  άνθρωπος φυσιολογικός με μυαλό και αντίληψη
και ως εκ΄τούτου χρήζεις ψυχιατρικής παρακολούθησης για να αντιμετωπίσεις τα όποια προβλήματά σου με άλλους τρόπους ( αφού δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις διιαφορετικά) και όχι προκαλόντας προβλήματα στην υγεία των άλλων για να χαλαρώσεις εσύ!
 Και δεν μπορούμε επάνω στο πρόβλημα σου το ψυχολογικό-ψυχιατρικό να  να σε αφήνουμε ανεξέλεγκτο να καταπατάς το δικό μας δικαίωμα  να ανασαίνουμε αέρα χωρίς το ντουμάνι σου .
Αν εγώ κε καπνιστή για να χαλαρώσω αρχίσω να σε βαράω ή να σου προκαλώ πρόβλημα υγείας, θα το δεχτείς εξ΄ονόματος της δικής μου ψυχολογικής ηρεμίας και χαλάρωσης;
 Και μην μου πεις και ο αέρας που ανασαίνω είναι μολυσμένος, γιατί κι εγώ που θα σου προκαλέσω χτυπήματα μπορώ να σου πω ότι ούτως ή άλλως κάποια στιγμή σε κάποιο ατύχημα ( που όλοι μας βιώνουμε στη ζωή μας κάποια στιγμή) θα τα πάθαινες...

Οπότε άντε να επισκευτείς κανέναν ψυχολόγο-ψυχίατρο, μπας και ανασάνουμε κι εμείς...

Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, αλλά δυστυχώς με αναγκάζεις να το κάνω. Καταρχάς, είμαι μηχανολόγος μηχανικός, έχοντας τελειώσει τη σχολή μου σε 5 χρόνια ακριβώς (πράγμα το οποίο δεν παίζει να πετύχει κάποιος με χαμηλό IQ), και αυτή τη στιγμή είμαι υποψήφιος διδάκτορας, ενώ είχα κάνει και τεστ νοημοσύνης και το αποτέλεσμα έλεγε "άνω του μέσου όρου". Πάει πολύ λοιπόν να με αποκαλούν καθυστερημένο άτομα που δεν γνωρίζω καλά καλά εαν έχουν απολυτήρειο λυκείου ή εαν είναι σε θέση να υπολογίσουν έστω ένα απλό ολοκλήρωμα. Επίσης, ο Αινστάιν ήταν μανιώδης καπνιστής πίπας (έχει μείνει στην ιστορία η ατάκα του «Πιστεύω ότι το κάπνισμα της πίπας συμβάλλει σε μια πιο ήρεμη και αντικειμενική κρίση για όλες τις ανθρώπινες σχέσεις πέρα από τα στερεότυπα»), όπως και ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, στον οποίο οφείλεται ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης τεχνολογίας (οπότε, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείς τα δημιουργήματα ενός καθυστερημένου), καθώς και πάμπολλοι άλλοι πανέξυπνοι επιστήμονες που γνωρίζω, αλλά και σπουδαίες μορφές της ανθρώπινης διανόησης, όπως ο Μαρκ Τουέιν, ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Κάρολος Κουν, ο Σαρτρ, η Σιμόν ντε Μποβουάρ κλπ. Επίσης, ο πρώτος που θέλησε να απαγορεύσει το κάπνισμα ήταν ο Χίτλερ, καθώς το θεωρούσε "εβραϊκή συνήθεια για τη διαφθορά των αρείων"). Αυτά για τα ΝΑΖΙ/ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ τύπου ρατσιστικά σου παραληρήματα.
Τώρα για το τι θα κάνω με την δική μου υγεία, για τις ανάγκες του οργανισμού μου και για τις επιλογές μου, (έχω πει παραπάνω πως σέβομαι όποιον ενοχλείται από τον καπνό και εαν μου το πει, βγαίνω έξω από τον χώρο του, άσχετα από το εαν είναι υποχρεωτικό ή όχι, άλλωστε δεν θεωρώ ότι οι νόμοι προσφέρουν τίποτα, το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει είναι η αλληλοκατανόηση) απλά θα σου πω τι έλεγε ο μεγάλος Μαρκ Τουέιν:
«Δεν θέλω καμία από τις στατιστικές σας. Τις χρησιμοποίησα όλες για να ανάψω την πίπα μου. Μισώ το σινάφι σας. Συνέχεια προσπαθείτε να αποδείξετε πόσο βλάπτεται η υγεία του ανθρώπου, πόσο πολύ παρεμποδίζεται η διανοητική του λειτουργία και πόσα δολάρια ξοδεύει κατά τη διάρκεια των 92 χρόνων της ζωής του στην απόλαυση της μοιραίας συνήθειας του καπνίσματος, αλλά και στην εξίσου μοιραία απόλαυση του καφέ και του μπιλιάρδου και κανενός ποτηριού κρασί μαζί με ένα ωραίο δείπνο Kαι ποτέ δεν προσπαθήσατε να ανακαλύψετε πόση παρηγοριά, χαλάρωση και απόλαυση αντλεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ένας άνθρωπος από το τσιγάρο (όλα αυτά αξίζουν δέκα φορές τα λεφτά που θα εξοικονομούσε αν δεν κάπνιζε), ποτέ δεν μπήκατε στον κόπο να υπολογίσετε το φρικτό κόστος της απώλειας της ευτυχίας μιας ζωής χωρίς κάπνισμα. Φυσικά και μπορείτε να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα αρνούμενοι για πενήντα χρόνια να υποκύψετε σε όλες αυτές τις μικρές ακόλαστες απολαύσεις. Αλλά τι θα τα κάνετε; Πού θα τα ξοδέψετε;

Τα χρήματα δεν μπορούν να σώσουν την απειροελάχιστη ψυχούλα σας

Τώρα που σας τα είπα, τα μάθατε πια όλα αυτά. Ετσι δεν είναι; Για ποιο λόγο τότε θέλετε να ζήσετε ισχνοί και μαραμένοι μέχρι τα βαθιά σας γεράματα; Για ποιο λόγο μαζεύετε χρήματα, αφού σας είναι τελείως άχρηστα; Εν ολίγοις, γιατί δεν πάτε να πεθάνετε κάπου αλλού, αντί να προσπαθείτε με τις μοχθηρές σας “ηθικές στατιστικές” να πείσετε τους ανθρώπους να γίνουν το ίδιο στεγνοί και αγέλαστοι με εσάς;»
Αυτό πάει σε όποιον θέλει να επιβάλλει σε τρίτους τις συνήθειες του.

Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Η ψυχολογία του καπνιστή
« Reply #19 on: 25 Jun, 2010, 23:25:12 »