Author Topic: Η αντικαπνιστική καμπάνια για το νέο νόμο ξεκίνησε... 2 βδομάδες πριν την έναρξη του νόμου!  (Read 3821 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Η αντικαπνιστική καμπάνια για το νέο νόμο ξεκίνησε... 2 βδομάδες πριν την έναρξη του νόμου!

Και κατάφεραν να φτιάξουν και ιστότοπο, γουάου!

Δείτε και το σποτάκι που παίζει τηλεόραση:

http://smokestop.gov.gr/campaign.php?m1=campaign

Offline jpil

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Male
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Ολα τριγύρο αλλάζουνε κι' όλα τα ίδια μένουν!

Όλο και πιο… light γίνονται τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος, που ξεκινά την 1η Ιουλίου, καθώς χαλαρώνουν οι ρυθμίσεις για τις νυχτερινές πίστες και τους άλλους μεγάλους χώρους διασκέδασης, ενώ το υπουργείο Υγείας κάνει πίσω και στο μέτρο για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Ειδικότερα, στα καταστήματα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ. σύμφωνα με τα νέα μέτρα προβλέπεται πλέον διαχωρισμός του χώρου των καπνιστών με τζάμια ύψους 2 μέτρων και όχι από το πάτωμα έως το ταβάνι, που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.

Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες ωστόσο συνεχίζουν να αντιδρούν, καθώς όπως λένε, οι αλλαγές που θα πρέπει να κάνουν στα δικά τους καταστήματα, είναι μεγάλες και πολυέξοδες. Και υπάρχουν πάντα και οι αμετανόητοι, που προτίθενται να κόψουν όχι το τσιγάρο, αλλά τον καφέ εκτός σπιτιού. Ευχαριστημένοι πρέπει να είναι οι θεριακλήδες εργαζόμενοι, αφού σύμφωνα με τα νέα μέτρα τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, έναντι της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος προβλέπεται πλέον η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ανήλικα παιδιά απαγορεύεται να παραμένουν σε χώρους όπου επιτρέπεται το κάπνισμα, ακόμα και αν συνοδεύονται απο ενήλικες. Τον έλεγχο για την εφαρμογή των μέτρων αναλαμβάνουν σχεδόν όλες οι Αρχές, δηλαδή Αστυνομία, επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, Δημοτική Αστυνομία, αλλά και το Λιμενικό.

Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Μιλάμε για παρωδία της παρωδίας. Όσο για τις «Αρχές» και τη διαθεσιμότητα, προθυμία, ικανότητά τους να εφαρμόσουν τα μέτρα...

Offline jpil

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Male
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Νερό στο τασάκι της καπνοαπαγόρευσης
Παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο για τα μέτρα ζητούν οι δήμοι, οι οποίοι δηλώνουν ανενημέρωτοι- Νέα παράθυρα στον νόμο


Αλαλούμ επικρατεί στους δήμους με τα αντικαπνιστικά μέτρα, ενώ πέντε ημέρες πριν από την έναρξη απαγόρευσης του καπνίσματος ο υπουργός Υγείας άφησε νέα παράθυρα ανοιχτά, αλλάζοντας ξανά τις προδιαγραφές για τους χώρους καπνιστών.
Παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή των μέτρων ζητούν οι δήμοι της χώρας, καθώς- όπως αναφέρουν- ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και δεν έχουν παραλάβει τα ειδικά σήματα που θα πρέπει να χορηγούν σε όσα καταστήματα κάτω των 70 τετραγωνικών μέτρων επιλέξουν να χαρακτηριστούν ως καπνιζόντων.

«Τους πήρα σήμερα τηλέφωνο για τα σήματα και μου είπαν πάρτε σε καμιά 15αριά μέρες. Δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί στο υπουργείο Υγείας» σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Καββαδίας. Χθες πάντως ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος υποστήριζε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Αφού τα είδατε, αυτή είναι και η απάντησή μας» ανέφερε υποδεικνύοντας τα σήματα που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη. Σύμφωνα εξάλλου με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Καλογερόπουλο, η υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται σήμερα να σταλεί προς δημοσίευση.

«Δεν έχει έρθει καμία εγκύκλιος που να μας λέει τι θα κάνουμε» υποστηρίζει πάντως και ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος. «Είναι εντελώς θολό το τοπίο, μπάζει το θεσμικό πλαίσιο, οι καταστηματάρχες είναι ανενημέρωτοι και αυτοί που πρέπει να εποπτεύουν δεν έχουν καμία ενημέρωση» προσθέτει. Ούτε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής έχουν φτάσει τα ειδικά σήματα για τα μικρά καταστήματα.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας έθεσε χθες ως προϋπόθεση την ύπαρξη των σημάτων για να επιτρέπεται το κάπνισμα. «Τα καταστήματα τα οποία δεν έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό ως μη καπνιζόντων και δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υπόκεινται στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος» τόνισε.

Προβλήματα, όμως, καταγράφουν οι δήμοι και ως προς τον υπολογισμό του εμβαδού των καταστημάτων, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι κάτω των 70 τετραγωνικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό πως στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ) επισημάνθηκε η απουσία συγκεκριμένων οδηγιών για το θέμα αυτό.

«Εμείς δεν καθήσαμε να μετρήσουμε, αλλά χορηγούμε την ειδική άδεια με υπεύθυνη δήλωση του καταστηματάρχη για τα τετραγωνικά. Εκ των προτέρων δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Μόνον εάν υπάρξει αργότερα κάποια καταγγελία» υποστηρίζει ο κ. Καββαδίας, αναφέροντας πως στην Καλλιθέα έχουν υποβάλει αιτήσεις 50 καταστήματα από τα περίπου 150 τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία αυτών που μπορούν να επιλέξουν. «Δεν το ξεκαθαρίζει ο νόμος. Αν θέλει σε γράφει γιατί βάζει μέσα και κουζίνες και λουτρά ή δεν τα υπολογίζει και δεν σε γράφει» προσθέτει.

    ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

    «Είναι εντελώς θολό το τοπίο, μπάζει το θεσμικό πλαίσιο, οι καταστηματάρχες και αυτοί που πρέπει να εποπτεύουν είναι ανενημέρωτοι»


«Κόντυνε» στα δύο μέτρα το διαχωριστικό


ΝΕΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ άνοιξε στο μεταξύ το υπουργείο για τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων. Από το διαχωριστικό που θα έφτανε ώς την οροφή, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες, χθες ο υπουργός Υγείας... πριόνισε το ύψος, δηλώνοντας πως θα φτάνει τα δύο μέτρα.

«Ειδικότερα για τα κέντρα διασκέδασης, η άδεια θα αναφέρει ρητά ότι τα μηχανήματα εξαερισμού (π.χ. κουρτίνα αέρα) θα εξασφαλίζουν το μη πέρασμα του καπνού στους υπόλοιπους χώρους» είπε ο κ. Αβραμόπουλος σχετικά με τον τρόπο που δεν θα επηρεάζεται ο χώρος των μη καπνιζόντων. Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, είχε ζητηθεί από τους καταστηματάρχες να γίνει πραγματογνωμοσύνη όσον αφορά τον ήχο, οι ειδικοί ανέφεραν πως θα υπήρχε πρόβλημα και για τον λόγο αυτό επελέγη η λύση των ειδικών συστημάτων εξαερισμού και όχι το διαχωριστικό μέχρι την οροφή. Το ακριβές ύψος του διαχωριστικού θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των μηχανημάτων εξαερισμού και έπειτα από έλεγχο μηχανικών, διευκρινίζει πάντως ο κ. Καλογερόπουλος.

Εκτός απαγόρευσης φαίνεται πως θα μείνουν και τα καζίνα, καθώς- όπως ειπώθηκε- διέπονται από διαφορετική νομοθεσία. «Οι όροι σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτά θα καθοριστούν κατόπιν ειδικής διαβούλευσης με το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης» υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όπως διευκρινίζεται, η εξαίρεση αυτή αφορά μόνον τις αίθουσες όπου παίζουν οι θαμώνες και όχι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των καζίνων και για τα οποία ισχύουν τα ίδια μέτρα με τα υπόλοιπα καταστήματα. Ωστόσο, ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε το πράσινο φως ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα και σε πλοία και τρένα, όπου αρχικώς ο νόμος όριζε πλήρη απαγόρευση.

Έτσι, καταστήματα που λειτουργούν στα μέσα αυτά θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα γίνουν καπνιζόντων εφόσον είναι μικρότερα των 70 τ.μ. ή τα μεγαλύτερου εμβαδού να δημιουργήσουν χωριστούς χώρους.

Στροφή έκανε το υπουργείο και ως προς τη δημιουργία καπνιστηρίων σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες. Από την πλήρη απαγόρευση, που είχε εξαγγείλει πριν από μερικές ημέρες, επανέφερε τη δυνατότητα για επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους, και έπειτα από συμφωνία με τους εργοδότες, να διαμορφώνονται ειδικοί χώροι. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από αίτημα και των ίδιων των εργαζομένων- η ΓΣΕΕ είχε καταγγείλει την πλήρη απαγόρευση- προκειμένου να μη δημιουργηθούν εντάσεις στους χώρους εργασίας.

Από πλευράς δήμων έχουν όμως και ερωτηματικά σχετικά με τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας στο πλαίσιο των ελέγχων που θα γίνονται μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου. Ο υπουργός Υγείας μίλησε πάντως για συνεργασία Αστυνομίας, λιμενικών αρχών, δημοτικής αστυνομίας και των υπηρεσιών ελέγχου του υπουργείου.


Απαγόρευση και της διαφήμισης προϊόντων καπνού

ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ αλλά και καταγγελιών για όσους παραβιάζουν τα αντικαπνιστικά μέτρα θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου και όποιος επιθυμεί θα μπορεί να τηλεφωνεί στον τετραψήφιο αριθμό 1142.

«Στην τηλεφωνική γραμμή δεν καλούμε απλώς για να καταγγείλουμε, αλλά για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, αφού έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης και με τους συμπολίτες μας και με τους υπευθύνους των καταστημάτων, εφόσον βέβαια ο νόμος παραβιάζεται», υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος. Στο μεταξύ από την 1η Σεπτεμβρίου θα απαγορευθεί και η διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά τα εν λόγω προϊόντα. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως θα απαγορεύεται η είσοδος ή η παραμονή ανηλίκων σε χώρους καπνιζόντων σε όλα τα καταστήματα της χώρας, ανεξάρτητα εάν συνοδεύονται από ενηλίκους.

Offline patroklos27

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 2
Εντάξει μπορεί οι επιστήμονες να θέλουν να εξαληφθεί το τσιγάρο και να δημιουργούν συνεχόμενα προβλήματα στην αγορά και το εμπόρειο καπνού. Μπορεί μεν να μην υπάρχουν επικύνδινα και ακύνδινα τσιγάρα, όμως υπάρχουν ελαφριά και βαρυά τσιγάρα αυτό δε μπορεί να το αμφισβητίσει κανένας όποιος και αν είναι. Αλλο τα τσιγάρα με 10 μικρογραμάρια πίσσα και άλλο αυτά με 1 μικρογραμάριο, άλλο καπνίζω 5 τσιγάρα τη μέρα άλλο καπνίζω 40 και ο ποιό απλός νούς το καταλαβαίνει αυτό. Τώρα αν και φανατικός καπνιστής θα πώ ότι ο νόμος ώς έχει τώρα καλός είναι φυσικά επεμβαίνει ρατσιστικά σε κάποιες περιπτώσεις όπως ατομικές επιχειρήσεις ( περίπτερα κλπ ) που μας επιβάλει να μη καπνίζουμε όπως και στα προπατζίδικα που κυνδινεύει ο τζίρος τους. Εγώ επιδεί έχω γραφείο δικό μου καπνίζω και θα καπνίζω όσο θέλω δικός μου χώρος είναι και δε θα με επιβάλει κανένας φασιστικός νόμος, Όμως ότα έρχεται πελάτης που δε καπνίζει δεν ανάβω μπροστά του τσιγάρο σεβόμενος τον άνθρωπο. Για αυτό και οι μη καπνιστές να σεβόσαστε τα δικαιώματα των καπνιζόντων, δικαιούμαστε και εμείς τους χώρους μας και για να πιούμε το καφέ μας και για να διασκεδάσουμε, απλά πρέπει να καταλάβουμε ούτε οι καπνιστές έχουμε θέση στους μη καπνίζοντες ( ούτε καλημέρα ) ούτε οι μη καπνίζοντες έχουν θέση σε εμας!!! Στους χώρους σας στους χώρους μας