Author Topic: Τα μέτρα γίνονται καπνός  (Read 2730 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jpil

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Male
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Τα μέτρα γίνονται καπνός
« on: 27 May, 2009, 16:52:05 »
Καπνός γίνονται τα αντικαπνιστικά μέτρα, καθώς όλο και μεγαλώνουν τα «παράθυρα» για χώρους  καπνιστών σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, την ώρα που νέα έρευνα αποκαλύπτει τις  επιπτώσεις του καπνίσματος και για τους εργαζομένους στα καταστήματα αυτά.

Τα χαρτιά του άνοιξε χθες το υπουργείο Υγείας ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης των καταστημάτων εν όψει της απαγόρευσης που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Έτσι, έως το 40% του εμβαδού θα μπορούν να φτάνουν οι χώροι όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα σε καταστήματα άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι για τα μαγαζιά κάτω των 70 τ.μ.- τα οποία θα αποφασίζουν εάν θα είναι καπνιζόντων ή μη- θα υπολογίζονται στο εμβαδόν και όλοι οι βοηθητικοί χώροι (κουζίνες, τουαλέτες κ.ά.) και όχι μόνον ο χώρος των πελατών.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας Πολύκαρπος Αδαμίδης στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή κατά του Καπνίσματος «Σπύρος Δοξιάδης- Γιώργος Γεννηματάς».

Στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν πάντως πως η έκδοση της υγειονομικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες για το εμβαδόν των χώρων καπνιστών, τα συστήματα εξαερισμού και γενικότερα τη διαρρύθμιση των καταστημάτων έχει καθυστερήσει εξαιτίας των αντιδράσεων από τους εστιάτορες, που ζητούν να υιοθετηθεί πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος. «Τους 8 στους 12 μήνες δουλεύουν έξω τα μαγαζιά. Να πούμε ότι στους ελεύθερους χώρους θα επιτρέπεται και στην αίθουσα μέσα θα απαγορεύεται το κάπνισμα», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιάννης Τσάκος, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα με την ολική απαγόρευση.

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζει και τη διαρρύθμιση των καταστημάτων σε χώρους καπνιστών και μη. «Πρώτον, πρέπει να στο επιτρέπει το μαγαζί» λέει, και προσθέτει: «Αν κάνεις κάτι τέτοιο, σημαίνει επίσης υπέρβαση αδείας, γιατί διαμόρφωσες νέο μαγαζί σε κλειστό χώρο. Παράλληλα, υπάρχει θέμα από πού θα βγαίνει ο καπνός».

Ωστόσο, από τη στιγμή που δίνεται το πράσινο φως για να επιτρέπεται το κάπνισμα ο κ. Τσάκος θεωρεί κρίσιμο να μην προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις για τα καταστήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τα καταστήματα κάτω των 70 τ.μ. «Ας κάνουν τα 70 τ.μ. μόνον για τον ωφέλιμο χώρο. Εάν υπολογίζεται στο σύνολο, συνήθως τα 50 τ.μ. είναι για κουζίνες και βοηθητικούς χώρους, και τότε μιλάμε για μαγαζιά μόνον 20 τ.μ. για τους πελάτες» υποστηρίζει.

Γυάλινο διαχωριστικό
Σύμπλευση μεταξύ ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και υπουργείου Υγείας παρατηρείται ως προς τον διαχωρισμό των χώρων καπνιζόντων και μη. Όπως δήλωσε ο κ. Αδαμίδης, σε αυτά τα μαγαζιά επιλέχθηκε η λύση του γυάλινου διαχωριστικού, προκειμένου να μπορούν οι πελάτες να βλέπουν το πρόγραμμα. Αν και δεν διευκρίνισε αν το διαχωριστικό θα φτάνει μέχρι κάποιο ύψος ή έως την οροφή, κύκλοι του υπουργείου υποστήριζαν πως η κατεύθυνση είναι να μην κλείνει τελείως το διαχωριστικό καθώς υπάρχει και ζήτημα ακουστικής στον χώρο.


Τα φιλέτα στους μη καπνιστές

Ενστάσεις πυροδοτεί η προωθούμενη ρύθμιση με την οποία θα ορίζεται ότι τα φιλέτα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα προορίζονται για τους μη καπνιστές. Συγκεκριμένα, ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε πως ο χώρος γύρω από το μπαρ σε κάποιο κατάστημα θα είναι για τους μη καπνίζοντες, όπως επίσης και τα τραπέζια κοντά στην πίστα στα νυχτερινά κέντρα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 στην εφημερίδα ''Τα Νέα''