Author Topic: Κάπνισμα - άφιλτρη αλήθεια  (Read 6500 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline elsaR

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 16
Κάπνισμα - άφιλτρη αλήθεια
« on: 19 Apr, 2007, 15:15:30 »
Το παρακάτω κείμενο δεν θυμάμαι που το βρήκα, αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον.
Πρέπει να είναι μετάφραση γιατί είχε κάποιες περίεργες εκφράσεις που διόρθωσα όπως μπορούσα.
Ακυρώνει νομίζω τα επιχειρήματα του τύπου "και οι φτωχοί αγρότες που καλλιεργούν καπνό στην Ξάνθη/Ασία/Αφρική πως θα ζήσουν", χωρίς να πέφτει στον κυνισμό του "ας κόψουν το κεφάλι τους"

ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΑΦΙΛΤΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Κόβοντας το κάπνισμα θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το κόσμο!
Όχι δεν είναι υπερβολή.
Το κάπνισμα έχει πολύ ευρύτερες, αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη.
Αν για κάποιους είναι "απόλαυση" για κάποιους άλλους είναι κατάρα.
Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους των φτωχών χωρών που υποφέρουν από την πείνα, τη φτώχεια , την έλλειψη καθαρού νερού και τόσα άλλα.
Άραγε γιατί; φταίει ο υπερπληθυσμός όπως συνεχώς λέγεται;
Μπορεί ως ένα βαθμό.
Αλλά η πραγματική αιτία είναι άλλη και λέγεται cash crop δηλ. καλλιέργεια του κέρδους ή εμπορεύσιμη καλλιέργεια, όπως καπνός, ζάχαρη, καφές, τσάι,  μπανάνα και οτι άλλο παράγεται σ’ αυτές τις χώρες προς εξαγωγή και όχι για να θρέψει τους ντόπιους πληθυσμούς.
Οι μεγάλες πολυεθνικές με διάφορους τρόπους αλλά πρώτα και κύρια μέσω των αιώνων αποικιοκρατίας απέσπασαν τα περισσότερα και πιο εύφορα εδάφη αυτών των χωρών για εμπορεύσιμες καλλιέργειες.
Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει αρκετό διαθέσιμο έδαφος σ’αυτές τις χώρες για να καλλιεργηθούν τα βασικά είδη διατροφής όπως δημητριακά κλπ. και οι άνθρωποι να υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό και να πεθαίνουν από την πείνα.
Επίσης ο καπνός είναι μια καλλιέργεια πολύ απαιτητική σε νερό. Τεράστιες ποσότητες νερού στερούνται από τους ανθρώπους αυτούς για να πάνε στην άρδευση του καπνού.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, εξίσου τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων ψεκάζονται στον καπνό με αποτέλεσμα να προκαλείται μόλυνση του αέρα, του εδάφους και των υδάτων και η δηλητηρίαση των ζώων και των τοπικών οικοσυστημάτων.
Κάτι ακόμα που γίνεται κατά κόρον σ’ αυτές τις χώρες είναι η καταστροφή των δασών για να προστεθούν νέες εκτάσεις για εμπορεύσιμες καλλιέργειες.
Επιπλέον στις καλλιέργειες καπνού κυριαρχεί η παιδική εργασία όπως φυσικά και στις άλλες καλλιέργειες αυτού του τύπου.
Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες λόγω της κριτικής και των μηνύσεων που δέχονται στον δυτικό κόσμο έχουν εξαπολύσει γιγαντιαία καμπάνια προβολής του καπνίσματος στον υπόλοιπο πλανήτη.
Εξ’ αιτίας αυτής της επιθετικής προβολής του καπνίσματος οι άνθρωποι των φτωχών χωρών του πλανήτη παρασύρονται και διαθέτουν χρήματα από τα λίγα που έχουν για κάπνισμα αντί για την τροφή τους.
Τέλος οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των δυο κομμάτων της Αμερικής. Σκεφτείτε λοιπόν που πάνε τα χρήματά σας και τι ακριβώς ενισχύουν: τους πολέμους, την αλαζονεία, την αδικία.
Αν εξακολουθείτε να θεωρείτε το κάπνισμα απόλαυση, δικαίωμά σας.
Αν πάλι, νομίζετε οτι μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτούς τους ανθρώπους, κάντε το.

« Last Edit: 15 May, 2007, 20:49:17 by spiros »

Offline LinaP

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 3
Απ: ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΑΦΙΛΤΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
« Reply #1 on: 30 Apr, 2007, 16:14:08 »
Quote
και οι φτωχοί αγρότες που καλλιεργούν καπνό στην Ξάνθη

Πριν πολλά χρόνια, ο πατέρας μου είχε μιλήσει με αρκετούς καλλιεργητές καπνού (όχι μόνο στην Ξάνθη, αλλά δανείζομαι), οι οποίοι γκρίνιαζαν για το ελάχιστο κέρδος που είχαν από τις καλλιέργειές τους. Τους πρότεινε λοιπόν άλλες, όμως διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε διάθεση για ιδιαίτερη προσπάθεια.