Author Topic: Δεν έχουμε δικαίωμα να εργαζόμαστε σε υγιεινό περιβάλλον;  (Read 7609 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Από μήνυμα που έλαβα...

Quote
Γειά σας.
Ανακάλυψα το site ψαχνοντας πληροφόριες για τον νόμο περι απαγορεύσεως του καπνίσματος στους χώρους εργασίας και χάρηκα που βρήκα κάποιους που θα με καταλάβουν...

Ανήκω κι γω σ' αυτό το είδος προς εξαφάνιση που δεν καπνίζει και υπόφερει από τον καπνό των άλλων. Έχω βαρεθεί να μαλώνω, να φωνάζω, να παρακαλάω, να προσπαθώ να ξυπνήσω το φιλότιμο των συναδέλφων μου και να φταίω και από πάνω που τους "πρήζω" με την μουρμούρα μου.

Η γαϊδουριά σε όλο της το μεγαλείο και να σε ειρωνεύονται και από πάνω, να σε σχολιάζουν για ιδιότροπη και τόσα άλλα.

Επιτέλους, δεν έχουμε δικαίωμα να εργαζόμαστε σε υγιεινό περιβάλλον; Τώρα το χειμώνα με τα κλειστά παράθυρα, το air conticion και το τσιγαρο, αισθάνομαι ότι βιώνω τα βασανιστήρια του Χίτλερ! Θάλαμος αερίων!!! Και να φανταστείτε ότι έχω αναπνευστικό πρόβλημα και υποφέρω από ημικρανίες. Ζω με χάπια για να μπορώ να δουλέυω. Δεν είναι κρίμα; Τι γίνεται με την νομοθεσία; Ποιος προατατεύει την υγεία μας; Σωματική και ψυχική γιατί εγώ έχω φτάσει στα όρια της απελπισίας πια.

Κάτι πρέπει να γίνει. Αν εσείς το έχετε ψάξει περισσότερο, παρακαλώ πολύ να με ενημερώσετε για το που πρέπει να απευθυνθώ και να καταγγείλω τις ανθυγιεινές συνθηκές εργασίες. Γιατί είναι ανέντιμο να σε αναγκάζουν, σε τόσο δύσκολες εποχές για την αγορά εργασίας, να παραιτείσαι από τη δουλειά σου επειδή δεν αντέχεις να δουλεύεις σε τεκέ. Ας φάνε μια καταγγελία, να πάθουν κι αυτοί για να μάθουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.

Καθημερινά η υγεία μας επιβαρύνετε από τόσους παράγοντες γιατί να φορτώνεται και με τη βρώμα των καπνιστών; Ευχαριστώ, θα χαρώ να λάβω απάντησή σας

Μαρία:

Μια χαρά τα λέτε για τις ανθυγιεινες συνθήκες εργασίας, για την βρώμα των καπνιστών και για τόσα άλλα που καταπατουν τα δικαιώματα σας..
Εγώ έχω να κάνω μια παρατήρηση εδώ...

Τα δικαιώματα σας δεν καταπατούνται όταν αναπνεετε το νέφος που πνίγει τα μεγάλα αστικά κέντρα;;; Η υγεία σας δεν βλάπτεται όταν τα μικροσωματίδια του νεφους μπαίνουν στα πνευμόνια σας;;;
Γιατί δεν αντιδράτε για μια κατάσταση που υφίσταται τόσα χρόνια και είναι γνωστή για τις συνεπειές της;;
Τι είναι πιο βλαπτικό;; Ο καπνός του τσιγάρου ή ο χαλασμένος καταλύτης του αδιάφορου οδηγού;;; (παρεμπιπτόντως εσείς πότε αλλάξατε τον καταλυτη του αυτοκινήτου σας;;

Είναι η βρώμα των καπνιστών που θα μας πνίξει η μήπως η βρώμα από το καυσαέριο;;;
Και αν λέτε ότι εισαστε συνειδητοποιημένοι σαν πολίτες τι κάνετε για να ζείτε σε ένα πιο υγιεινό (γενικότερα ) περιβάλλον;;;
Υγιεινό περιβάλλον είναι μόνο αυτό που μας αφορά άμεσα;;; Ή μήπως μπορούμε να το πετύχουμε αν βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους (στην περίπτωση αυτή τους καπνιστές που μας κάνουν τεκέ τον χώρο εργασίας μας);;;
Το άλλο "περιβάλλον ¨ δεν βλάπτει σοβαρα την υγεία;;;

Εδω θα ήθελα να πω ότι δεν καπνίζω αλλά έχω βαρεθεί την υστερία που έχει πιάσει τους πάντες με τους καπνιστές. Δεν με ενοχλούν αν είναι ευγενικοί και με σέβονται και δεν τους ενοχλώ εφόσον κάνουν αυτό που θέλουν ( κέφι τους στο κάτω κάτω) μακρυά από την μύτη μου.. Εργάζομαι δε στο κέντρο της Αθήνας που είναι " τεκές" ετσι και αλλιώς..

kaeir:

Μαρία διάβασα όλα όσα έγραψες και θέλησα να σου απαντήσω,γιατί νομίζεις ότι όταν κάποιος ενοχλείται από το τσιγάρο είναι μόνο θέμα νοοτροπίας και εμμονής.
Θα σου εξηγήσω γιατί εμένα με ενοχλεί το κάπνισμα και θα δεις ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που ίσως δεν πέρασαν από το μυαλό σου.
Προσωπικά δεν μ'ενοχλούν οι μακροχρόνιες συνέπειες που θα έχω(εξάλλου υπάρχουν χίλια άλλα πράγματα που προκαλούν καρκινογένεση-μέσα σ'αυτά και η ατμοσφαιρική ρύπανση),αλλά λόγω προβλημάτων υγείας με πιάνει δύσπνοια,ταχυκαρδία,βήχας και έντονη ναυτία.Και σε ρωτάω.Γιατί πρέπει εγώ να τρέχω στα επείγοντα για να αναρρώσω από όλα αυτά,επειδή τα ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ οι καπνιστές δεν υπολογίζουν την κατάστασή μου;και μάλιστα μέσα σε ένα νοσοκομείο;
Γιατί κάποιοι άνθρωποι με αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα να μην μπορούν να πάνε σ'ένα κέντρο να διασκεδάσουν σαν άνθρωποι και να πρέπει να κλείνονται στα σπίτια τους μονίμως;ειδικά το χειμώνα;Γιατί πρέπει να καθορίζουν την δική μου ζωή και την υγεία μου;
Γιατί να τους φερθώ με το γάντι και να με συγχωρείς για την έκφραση γιατί να μην τους πάρει ο διάολος όταν με καπνίζουν και μου κόβουν τον αέρα που ανασαίνω;Όσο για το καυσαέριο των αυτοκινήτων είναι ανυπόφορο,αλλά δεν ξέρω κανέναν να πηγαίνει πίσω από τις εξατμήσεις και ν'ανασαίνει το ντουμάνι αυτό.Σε αντίθεση με το ντουμάνι των καπνιστών.Όλοι οι χώροι είναι καπνιστών και παθητικών καπνιστών.Για μη καπνιστές δεν υπάρχουν.Το βρίσκεις πολύ δημοκρατικό αυτό;
Ή είναι τυχαίο που είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν τηρούμε σεβασμό στους ασθενείς;Από αυτό και μόνο να καταλάβεις τι απολίτιστοι και τριτοκοσμικοί είμαστε.
Αν αντιμετώπιζες τέτοια προβλήματα,θα είχες την ίδια γνώμη για τους καπνιστές.Και μη μου πεις ότι κάποιοι σέβονται γιατί θα μου μιλήσεις για έναν στο εκατομμύριο.Ποιός σε ρωτάει αν σ'ενοχλεί το τσιγάρο πριν το ανάψει;
Γιατί πρέπει εγώ να ανασαίνω κάτι που δεν θέλω.Αυτό είναι καθαρά ΧΟΥΝΤΑ και ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ εκ'μερους τους.
Γι'αυτό θα φωνάζω 'οσο και να μην αρέσει σε κάποιους.Μου κόβουν τον αέρα δεν θα μου κόβουν και το δικαίωμα να διεκδικώ και να μιλάω.ΕΛΕΟΣ!!!Με το μυαλό κάποιων.

Μάρκος:

Μαρία συ είπας, αλλά δεν το κατάλαβες. Το ίδιο λέμε κι εμείς (τουλάχιστον στη βασική του ουσία). Αυτό που είπες κι εσύ, ήτοι: "Δεν με ενοχλούν αν είναι ευγενικοί και με σέβονται και δεν τους ενοχλώ εφόσον κάνουν αυτό που θέλουν ( κέφι τους στο κάτω κάτω) μακρυά από την μύτη μου.. "

ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΒΡΕ ΜΑΡΙΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ. "ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΜΑΣ".

Η όποια υστερία δεν είναι επειδή καπνίζουν, αλλά επειδή μας έχουν χεσ......ς (μετά συγχωρήσεως) και δεν μπορούμε να σταθούμε σε τόπο χλοερό.

Τωρα αν μας προκύψει και λίγη παραπάνω υστερία επειδή απαιτούν να έχουν και δωρεάν νοσηλεία των ασθενειών που προκαλούν στον εαυτό τους και στους άλλους επιβαρύνοντας φορολογικά εξίσου και τον μη καπνίζοντα πολίτη, τότε θα ζητήσουμε συγνώμη εάν μας αποδείξει κάποιος οτι τα χρήματα που σωρεύει το κράτος από τη φορολογία των τσιγάρων δοατίθενται για τη θεραπεία αυτών (ή έστω άλλων) ασθενειών (κάτι σαν ανταποδοτικά τέλη που λένε και οι Δήμοι).

Μάλλον σε πρόστιμα πάνε απ ό,τι έχω ακούσει διότι ακόμα υπάρχουν αναρτημένες παντού διαφημίσεις τσιγάρων.

Ιδού:

Σκληραίνει τη στάση της η Κομισιόν για τις διαφημίσεις τσιγάρων

Χμμμ.... Φρονώ οτι τα επιχειρήματα τύπου "δεν σας πειράζει η υπόλοιπη ρύπανση και σας ενοχλεί ο καπνός του τσιγάρου;" προέρχονται είτε από υπερασπιστές του τσιγάρου (κρύφιους τε και φανερούς), είτε από άτομα που μάλλον αδιαφορούν για κάθε μορφής ρύπανση γενικότερα μια και κατά βάθος δεν καταννοούν ούτε τη μία ούτε την άλλη.

Επίσης έτσι φανερώνουν μόνοι τους οτι δεν γνωρίζουν την έννοια "συνεργοί παράγοντες". Οταν ο οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει μόνο μια κατηγορία βλαβερών παραγόντων, μπορεί να τα βγάλει καλύτερα πέρα εναντίον τους από ότι όταν έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο διαφορετικές κατηγορίες. π.χ. οταν μπουν σωματίδια από κάποιο μέγεθος και πανω στους πνεύμονες, αυτοί τα σπρώχνουν προς τα έξω. Αν μπούν σωματίδια από ένα μέγεθος και κάτω, αυτά τα μικρότερα σωματίδια μπλοκάρουν τη λειτουργία-μηχανισμό απώθησης και των μεγάλων και έτσι και τα μικρά και τα μεγάλα σωματίδια παραμένουν στους πνεύμονες προκαλώντας σιγά σιγά αλλοιώσεις σε αυτούς.

Εξάλλου, κι αν δεν μπορούμε (ακόμα) να καταργήσουμε τη βενζίνη ή το πετρέλαιο ως καύσιμα για τα μηχανοκίνητα, μπορούμε θαυμάσια να καταργήσουμε το τσιγάρο ως απόλαυση για το "homo ψευδο-sapiens" (άνθρωπος ο ψευτο-σοφός).

Επίσης πρέπει να πω οτι εμένα κατά κύριο λόγο δεν με ενοχλεί ο καπνός του τσιγάρου επειδή είναι βλαβερός από μόνος του ή επειδή είναι "συνεργός παράγοντας" αλλά επειδή εχει απαίσια, βρωμερή μυρωδιά. Με ενοχλεί εξίσου και όταν μυρίζει σε υπαίθριο χώρο, και αντιλαμβάνομαι τον καπνό ενός τσιγάρου ακόμα και σε απόσταση άνω των 50 μέτρων αν μου τον φέρνει ο αέρας προς το μέρος μου.

Μια συνάδελφό μου που καπνίζει, την ενοχλεί (σε βαθμό που της έρχεται αναγούλα) η μυρωδιά του τυρόγαλου (τσίρος) η οποία προκύπτει καθώς αυτό αλλοιώνεται όταν πέσει (κακώς και παρανόμως) μέσα στο βιολογικό καθαρισμό του τυροκομείου. Μια άλλη γνωστή μου κυριολεκτικά εξαφανίζεται αν της μυρίσει καμφορά (φαρμακευτική ουσία).

Είναι λοιπόν και αυτό, οτι καθένα τον ενοχλεί και κάποια μυρωδιά που πιθανόν έναν άλλο τον αφήνει αδιάφορο.
« Last Edit: 28 Jun, 2007, 18:08:12 by spiros »

Offline w4tt4n4b3

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 17
Ν. 3528/2007 Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας
 
Άρθρο 44
Όροι υγιεινής και ασφάλειας

 1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και
ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους.

 2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα
από γνώμη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, ιδρύεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας
Διοίκησης και Αποκέντρωσης οργανική μονάδα για την εποπτεία και τήρηση των
όρων υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας των υπαλλήλων του Δημοσίου και
των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα
καθορίζονται το επίπεδο της οργανικής μονάδας και κάθε άλλο θέμα που αφορά
στη λειτουργία της.

Ν. 3584/2007/Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων
 
Άρθρο 51
Όροι υγιεινής και ασφάλειας

 1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και
ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους.

 2. Για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας των υπαλλήλων
και για τον έλεγχο τήρησης τους ισχύουν οι ειδικές διατάξεις.