Γενικά > Γενική συζήτηση

Πόση «ευφυΐα» κρύβεται σε αποφάσεις σαν το ξεκίνημα του καπνίσματος;

<< < (2/4) > >>

spiros:
Χμμμ... αργά κοιμάσαι εσύ ;)

Πάμε:


--- Quote ---Πώς είναι δυνατόν κάποιος να οδηγεί με ταχύτητα άνω του ορίου στο Μαλιακό, στα Τέμπη και στους δρόμους γενικότερα, κυρίως τους επαρχιακούς;

--- End quote ---
Κάποιοι «φτιάχνονται» από την ταχύτητα. Πρεζάκια της αδρεναλίνης.


--- Quote ---Πώς είναι δυνατόν να καταναλώνουμε τροφές στα fast-food?
--- End quote ---
Τουλάχιστον έχουν καλή γεύση ;)


--- Quote ---Πώς είναι δυνατόν να κυκλοφορούμε το καλοκαίρι χωρίς αντηλιακό;
--- End quote ---
Μαυρίζουν και νομίζουν ότι έτσι είναι σέξυ...


--- Quote ---Πώς είναι δυνατόν να μην αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;
--- End quote ---
Δεν μπορείς να πεις... τουλάχιστον έχει σημαντική ηδονή, αντίθετα με τις πρώτες τζούρες του τσιγάρου, το οποίο γίνεται «ηδονικό» μόνο όταν έχεις εθιστεί.


--- Quote ---Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε βουτιά με το κεφάλι, χωρίς προηγουμένως να έχουμε ελέγξει αν ο βυθός έχει βράχια κτλ;
--- End quote ---
Δεν ανησυχώ γι' αυτό. Σίγουρα στην Ελλάδα πεθαίνουν πολλοί λιγότεροι από 20.000 το χρόνο ;)

freedom:
Συγνώμη, αλλά δεν βρίσκω πως οι απαντήσεις που δίνεις εξηγούν λογικά τις αντίστοιχες πράξεις. Μια αντίστοιχη απάντηση μπορεί να δοθεί και για τα πρώτα τσιγάρα: "Νομίζουν ότι είναι μάγκες, απελευθερωμένοι, σέξυ κτλ κτλ... "

Anyway, πιστεύω ακράδαντα ότι αν ρωτήσεις τους περισσότερους καπνιστές σήμερα αν μετανοιώνουν που ξεκίνησαν το κάπνισμα η απάντηση θα είναι ένα μεγαλοπρεπέστατο ΝΑΙ! Όταν όμως κάπνισαν τα πρώτα τσιγάρα δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο δέσμιοί τους θα ήταν στη συνέχεια και σίγουρα δεν τους πτόησαν τα νούμερα και οι στατιστικές.

Ωστόσο δεν νομίζω πως καταλήξαμε κάπου... ουφ ;D Εσύ συνεχίζεις να πιστεύεις ότι όλοι οι καπνιστές αποτελούν μια απέραντα ηλίθια μάζα κι εγώ πως όχι  ::)

Κι ένα τελευταίο: Και ο καπνιστής και ο πρώην καπνιστής χρειάζονται συμπόνια και σωστή καθοδήγηση ο πρώτος και επιβράβευση και υποστήριξη ο δεύτερος. Αυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται είναι εμπάθεια και αδιαλλαξία.

Φιλικά,
Ελένη

Υ.Γ. Ως καπνίστρια δεν κάπνισα ποτέ χωρίς να ρωτήσω σε σπίτια μη καπνιστών, με ενοχλούσε πάρα πολύ η υπερβολική κάπνα στα περισσότερα μαγαζιά και θεωρώ πως σεβόμουν το δικαίωμα του άλλου να μην εισπνέει τον καπνό μου. Όταν βγήκε ο νέος νόμος (κάπνιζα κανονικά τότε) ήμουν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του. Αυτό για να μην νομίζει κανείς ότι είμαι εμπαθής από την αντίθετη πλευρά  ;)

spiros:
Σωστά. Και ο μη καπνιστής χρειάζεται λιγότερη κάπνα (και πολύ περισσότερη ευγένεια) από τους καπνίζοντες που —στη ευγενή χώρα μας— θεωρούν δικαίωμα τους να καπνίζουν παντού — από παιδότοπους μέχρι εστιατόρια και νοσοκομεία ;)

Μόνο η ομάδα «ΕΓΩ ΘΑ ΚΑΠΝΙΖΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ...!!!ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ...!!!» στο facebook έχει 72.849 ευγενή μέλη. Τώρα αυτά τα άτομα, με συγχωρείς δηλαδή, πώς να τα χαρακτηρίσουμε; Ευφυή; Άτομα με σεβασμό προς το συνάνθρωπο;

Βέβαια, η ευγένεια μάς μάρανε, ο καρκίνος που σκορπάνε οι καπνιστές δεξιόζερβα δεν έχει και καμία ιδιαίτερη σημασία ;)

Για να προσδοκά κανείς να του φέρονται με σεβασμό, θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να φέρεται με σεβασμό στους άλλους. Λογικό δεν το βρίσκεις;

freedom:
Τελικά διαπιστώνω με λύπη ότι άτομα των άκρων υπάρχουν και στις δύο "παρατάξεις" και η έλλειψη ευφυίας τους χαρακτηρίζει αμφότερους. Εξίσου αγενή με την έλλειψη σεβασμού από τους καπνιστές θεωρώ και την ρατσιστική αντιμετώπιση και τους αφοριστικούς χαρακτηρισμούς των καπνιστών από τους μη καπνιστές, μόνο και μόνο επειδή ....καπνίζουν!
Όσον αφορά το facebook... έλεος! Δεν φαντάζομαι να θεωρείς σοβαρό χώρο διακίνησης ιδεών το facebook!!!  ;D

spiros:

--- Quote from: freedom on 11 Jan, 2010, 17:45:39 ---Τελικά διαπιστώνω με λύπη ότι άτομα των άκρων υπάρχουν και στις δύο "παρατάξεις" και η έλλειψη ευφυίας τους χαρακτηρίζει αμφότερους.
--- End quote ---
Έλλειψη ευφυΐας θα έλεγα χαρακτηρίζει τους προγραμματιζόμενους (όσους παίρνουν αποφάσεις ένεκα έξωθεν προγραμματισμού). Βέβαια δεν τελειώνει εκεί, διότι απαιτείται έλλειψη αυτοσεβασμού για να κάνεις κάτι το οποίο γνωρίζεις ότι σε βλάπτει σε μείζονα βαθμό, και, φυσικά, έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους, για να το κάνεις με τρόπο ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα να βλάπτονται και οι άλλοι, άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να διατείνεται κανείς ότι «αγαπάει» (βλέπε εγκυμονούσες που καπνίζουν ή γονείς που καπνίζουν στο σπίτι δίπλα από μικρά παιδιά).

Βλέπε επίσης λεπτό 10 και μετά  αυτού του ντοκιμαντέρ, σχετικά με την άρση του ταμπού για το κάπνισμα των γυναικών και στο ντοκιμαντέρ εδώ τη δήλωση του Edward Bernays (ανηψιού του Freud και στρατευμένου ψυχαναλυτή των ΗΠΑ για την πλύση εγκεφάλου των Αμερικανών, ο οποίος ανέπτυξε την περίφημη «μηχανική συναίνεσης» [engineering of consent]) στο 39.47 σχετικά με την ευφυΐα των μαζών οι οποίες δέχονται τον προγραμματισμό. Ίσως αν το υλικό είναι ενδιαφέρον μπορεί να ρίξει κανείς και μια ματιά στο λεπτό 24.40 αυτού του βίντεο σε κάτι που αναφέρει ο Τσόμσκι.

Όσον αφορά στην ευφυΐα των «παρατάξεων» μάλλον είναι πολύ αστείο, διότι η πρώτη «παράταξη» είναι θύματα και θύτες (συνήθως απαρνούμενοι αμφότερα), ενώ η δεύτερη είναι μόνο θύματα. Η πρώτη «παράταξη», στην Ελλάδα τουλάχιστον, επέβαλε και επιβάλλει με το έτσι θέλω το κάπνισμα σε όλους τους χώρους, και η δεύτερη, έπρεπε πάντα να το υπομένει στωικά (είναι αυτό που λέμε «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα»). Το να είσαι θύμα και θύτης και αγενής με τις επιβλαβείς σου προς τους άλλους συνήθειες (δηλαδή να τους επιβάλλεις παθητικό κάπνισμα), μάλλον ξεπερνάει κάθε όριο ευφυΐας — και όχι μόνο.

Είναι πάντως ιδιαίτερα ενδιαφέρον από ψυχολογική άποψη να βλέπει κανείς πώς, ακόμη και άτομα που έχουν ξεφύγει από τη μέγγενη του εθισμού, ταυτίζονται τόσο πολύ με τις πρώην εθιστικές τους συνήθειες, νιώθωντας την ανάγκη να υπερασπιστούν την «ευφυΐα» τους όταν κανείς μιλά απλά για την ευφυΐα των μαζών.

Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, ο δικός μου αφορισμός ήταν γενικός και αόριστος (κάτι σαν αγανάκτηση με τις συνθήκες που έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σε αυτό το επίπεδο) και δεν στόχευε σε κανένα απολύτως συγκεκριμένο άτομο, και ως εκ τούτου, θεωρώ εντελώς άστοχο να το βλέπει κανείς προσωπικά. Και, φυσικά, η αναφορά στις μάζες ήταν «στις μάζες εν γένει» πριν κάποιος από τη μάζα προβεί σε κάποια ενέργεια σχετική με το κάπνισμα ή οτιδήποτε. Θεωρώ τις μάζες κατά μείζονα λόγο ελεγχόμενες και αποδίδω σε αυτούς που τις χειρίζονται προς ίδιον όφελος πολλά από τα κακά αυτού του πλανήτη.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version