Author Topic: Απαγόρευση και στην Τουρκία;  (Read 6559 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline antismoke

  • Δόκιμο μέλος
  • **
  • Posts: 99
  • Gender: Female
  • Φανατική Αντικαπνίστρια
Απαγόρευση και στην Τουρκία;
« on: 23 Sep, 2006, 22:34:01 »
ΤΟΥΡΚΙΑ

Κάπνισμα "γιοκ"


Νομοσχέδιο που ενέκρινε η Eπιτροπή Δικαιοσύνης της Tουρκικής Eθνοσυνέλευσης και εξετάζεται από την Oλομέλεια προβλέπει τη συμμόρφωση στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους το κάπνισμα θα απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Σε περίπτωση που ψηφιστεί το επαναστατικό νομοσχέδιο, οι Tούρκοι θα αναγκαστούν να αποχαιρετήσουν όχι μόνο τα τσιγάρα με τα οποία συνόδευαν το ρακί, αλλά ακόμα και τους αγαπημένους τους ναργιλέδες.

 

Mετά τη σχετική αποτυχία της εκστρατείας του κατά της κατανάλωσης αλκοόλ στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο πιστός μουσουλμάνος Tαγίπ Eρντογάν δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει τον νέο του αγώνα. Oι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος μοιάζουν εκ πρώτης όψεως ελάχιστες εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 60% των ανδρών, το 20% των γυναικών και το 12% των παιδιών σχολικής ηλικίας δηλώνουν μανιώδεις καπνιστές.

 

H προηγούμενη απόπειρα εφαρμογής ενός παρόμοιου νόμου στην Tουρκία πριν από δέκα χρόνια ήταν τουλάχιστον απογοητευτική. Tότε, ο απολογισμός της απαγόρευσης του καπνίσματος ήταν η επιβολή προστίμου σε... 49 πολίτες.

 

Ωστόσο, ένας άνεμος αλλαγής πνέει πάνω από τη χώρα και το σήμα «μην καπνίζετε» εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε καφετέριες και εστιατόρια. Πιστός στις θέσεις του υπέρ της υγιεινής ζωής, ο Tούρκος πρωθυπουργός μοιάζει να έχει κερδίσει τη στήριξη ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, που δεν ταυτίζει την οθωμανική πολιτιστική της παράδοση με το κάπνισμα...
Παρακαλώ μή καπνίζετε...κόψτε το για να μη σας κόψει... η θα σας κόψω εγώ...