Author Topic: Έναν μήνα μετά την καπνοαπαγόρευση, το ντουμάνι καλά κρατεί  (Read 2759 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jpil

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Male
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Δύο ταχυτήτων αποδεικνύονται τα αντικαπνιστικά μέτρα: έναν μήνα μετά την έναρξη εφαρμογής τους, κάποιοι καταστηματάρχες- κυρίως εστιατορίων, κομμωτηρίων- δίνουν το καλό παράδειγμα, ενώ άλλοι ιδιοκτήτες μπαρ και νυχτερινών κέντρων επιστρατεύουν παράθυρα του νόμου και διάφορα κόλπα για να μη χάσουν από πελάτες τούς θεριακλήδες.
«Τα μέτρα είναι προς το παρόν χαλαρά. Το πρόβλημα θα προκύψει τον χειμώνα, όταν δεν θα υπάρχουν τραπεζάκια στα πεζοδρόμια και τις πλατείες» αναφέρει ο Μπάμπης Νανακούδης, θαμώνας σε καφετέρια της Θεσσαλονίκης και μη καπνιστής. Ένα βήμα πιο μπροστά προχωρά ο Μάριος Κολατάκος, καπνιστής από τη Μυτιλήνη, καθώς θεωρεί πως σταδιακά θα ατονήσουν τα μέτρα. «Τον χειμώνα θα φανεί κατά πόσον η καπνοαπαγόρευση ισχύει και πόσο όχι. Εγώ πιστεύω ότι τίποτα δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη. Ο κόσμος καπνίζει έξω τώρα επειδή είναι καλοκαίρι, τον χειμώνα όλοι θα καπνίζουν μέσα» λέει.

Το καλοκαίρι «σώζει» προς το παρόν τους καπνιστές και όλοι- επιχειρηματίες και πελάτες- εύχονται να... μην έρθει ο χειμώνας, οπότε δεν θα υπάρχουν τραπεζάκια έξω, ενώ θα λήξει και η περίοδος χάριτος που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας. Δηλαδή δεν θα γίνονται απλές συστάσεις αλλά θα αρχίσει η επιβολή προστίμων.

«Η πίεση θα αρχίσει από τις αρχές του φθινοπώρου γιατί πολλά μαγαζιά ανοίγουν τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, ενώ τώρα αρκετά έχουν έξω τραπεζοκαθίσματα» υποστηρίζει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων, Ανδρέας Παπαδάκης. Ενδεικτικά αναφέρει πως ενώ έχουν υποβληθεί 2.000 αιτήσεις από καταστήματα κάτω των 70 τ.μ., δεν έχει δοθεί καμία άδεια ώστε να χαρακτηριστούν καπνιζόντων, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν προσκόμισαν ακόμη υπεύθυνη δήλωση από μηχανικό σχετικά με τις προδιαγραφές των συστημάτων εξαερισμού, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση.

«Κόβουν» τετραγωνικά.
Στο μεταξύ, σε διάφορα τρικ καταφεύγουν αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων, που είναι μεγαλύτερα από 70 τ.μ. Έτσι, «κόβουν» μερικά τετραγωνικά με γυψοσανίδες ή άλλα μέσα ώστε να βγάλουν νέα άδεια, με στόχο να φτάσουν το όριο που θα τους επιτρέψει να χαρακτηρίσουν το μαγαζί ως καπνιζόντων.

Κανένα χαρτί δεν έχει εξάλλου κατατεθεί και από τα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα, ώστε να πάρουν έγκριση για τον διαχωρισμό του χώρου σε καπνιζόντων και μη. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει σταλεί στους δήμους ούτε και η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν στις περιπτώσεις αυτές.

«Με το διαχωριστικό πρέπει να εκδώσουμε άδεια από την αρχή, σαν να είναι δύο μαγαζιά. Το ερώτημα είναι πώς θα το κάνουμε, δηλαδή θα το στέλνουμε και στο Υγειονομικό ή θα αρκεστούμε μόνο στα χαρτιά Πολεοδομίας και Πυροσβεστικής» διερωτάται ο κ. Παπαδάκης.

Πουλάνε... σήματα! Το αλαλούμ που εξακολουθεί να επικρατεί ως προς την εφαρμογή ορισμένων ρυθμίσεων του νόμου δίνει πάτημα και σε επιτήδειους. «Τον τελευταίο καιρό δέχομαι τηλέφωνα από αγνώστους που με ενημερώνουν ότι είναι από το υπουργείο Υγείας και θέλουν να μας αποστείλουν έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου με τιμολόγιο ταμπέλα που να ενημερώνει για την απαγόρευση του καπνίσματος. Μου λένε μάλιστα ότι το πακέτο θα συνοδεύεται από την εγκύκλιο για την απαγόρευση του καπνίσματος» δηλώνει ο Φάνης Τενίδης, ιδιοκτήτης καφενείου στην Κομοτηνή. Και προσθέτει: «Θεωρώ ότι κάποιοι μπορεί να έχουν σπεύσει, εκμεταλλευόμενοι την ασάφεια που επικρατεί και την άγνοια τη δική μας, για να πουλήσουν ταμπέλες».

Τον κίνδυνο να μειωθεί η κίνηση εκφράζει την ίδια ώρα ο συνάδελφός του Γιάννης Δοαναλάκης. «Είναι ακόμα καλοκαίρι και δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις του μέτρου. Θα δηλώσω το κατάστημά μου ως καπνιζόντων γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα χάσω τη μισή μου πελατεία» υπογραμμίζει.

Καμπάνια. Για συμφέροντα που ανακυκλώνουν αυτήν τη θεωρία κάνουν λόγο από το υπουργείο Υγείας, δίνοντας μάλιστα έμφαση στο ποσοστό του 29% των καταστημάτων που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα είναι καπνιζόντων ή μη. «Θα αρχίσουμε εκστρατεία ώστε να τους ενημερώσουμε πως δεν θα χάσουν πελατεία από την εφαρμογή του νόμου» δηλώνει ο Αλέξης Ζορμπάς, συντονιστής Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας του υπουργείου Υγείας.

«Αγκάθι» πάντως θεωρεί τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα. «Υπάρχει οργανωμένη αντίδραση από καταστηματάρχες που δεν ήθελαν τον νόμο και συνεχίζουν να μην τον θέλουν» σχολιάζει ο κ. Ζορμπάς. Εκτός από τα πρόστιμα που, όπως λέει, θα επιβάλλονται κανονικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν και οι έλεγχοι εγκυρότητας των αδειών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα καταστήματα πληρούν πραγματικά τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η υπουργική απόφαση.

Εφημερίδα Τα νέα 8/8/09