Αντικαπνιστικό φόρουμ

Γενικά => Γενική συζήτηση => Topic started by: Kix on 16 Jan, 2011, 17:28:24

Title: Smoking 'causes damage in minutes', US experts claim (BBC News)
Post by: Kix on 16 Jan, 2011, 17:28:24
Smoking damages the body in minutes rather than years, according to research in the US

The report, published in Chemical Research in Toxicology, shows that chemicals which cause cancer form rapidly after smoking.
Scientists involved in the small-scale study described the results as a stark warning to people considering smoking.
Anti-smoking charity Ash described the research as "chilling" and as a warning that it is never too early to quit.
The long term impact of smoking, from heart disease to a range of cancers, are well known. This study suggests the damage begins just moments after the first cigarette is smoked.[...]
BBC News (http://www.bbc.co.uk/news/health-12193602)
Title: Απ: Smoking 'causes damage in minutes', US experts claim (BBC News)
Post by: spiros on 18 Jan, 2011, 19:42:49
Λίγα λεπτά μετά την πρώτη τζούρα, ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Μεταλλαξιγόνες ουσίες σχηματίζονται στο αίμα τόσο γρήγορα ώστε το κάπνισμα «είναι ισοδύναμο με την χορήγηση των ουσιών αυτών απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος με ένεση» αναφέρει η ομάδα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να αποτελέσουν αυστηρή προειδοποίηση για όσους σκέφτονται να αρχίσουν να καπνίζουν τσιγάρα» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Chemical Research in Toxicology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Χημική Εταιρεία.

Εξετάζοντας 12 εθελοντές καπνιστές, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH).

Εστιάστηκαν ειδικά στο φαινανθρένιο, ένα PAH που μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και σχηματίζει μια άλλη μεταλλαξιγόνο ουσία.

Όπως αναφέρει το AFP, τα επίπεδα της ουσίας αυτής στο αίμα των εθελοντών έφτασαν τις μέγιστες τιμές σε 15-30 λεπτά, χρονικό διάστημα που «εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους τους ερευνητές».

«Η μελέτη αυτή είναι μοναδική, καθώς είναι η πρώτη που εξετάζει τον ανθρώπινο μεταβολισμό ενός PAH που χορηγείται ειδικά με την εισπνοή του καπνού του τσιγάρου, χωρίς παρεμβολές από άλλες πηγές έκθεσης όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση και η δίαιτα» δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Χεκτ, επικεφαλής της μελέτης.

Ως άλλες πηγές έκθεσης ο Δρ Χεκτ εννοεί τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες που παράγονται από την καύση άλλων οργανικών ουσιών, όπως είναι τα μισοκαμένα ψητά σχάρας.

Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Περίπου 3.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε μέρα. Το 90% των κρουσμάτων αποδίδεται στο κάπνισμα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231074847 (http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231074847)
Title: Απ: Smoking 'causes damage in minutes', US experts claim (BBC News)
Post by: Kix on 18 Jan, 2011, 20:26:42
Γι' αυτό τα πήρε στο κρανίο και ο πρωθυπουργός μας  :)
Title: Απ: Smoking 'causes damage in minutes', US experts claim (BBC News)
Post by: spiros on 18 Jan, 2011, 20:31:29
Μπα, αυτός δεν καπνίζει, ο Λοβέρδος όμως είναι καπνιστής ;)