Author Topic: Μη καπνιστής δημόσιος υπάλληλος ζητά συμβουλές  (Read 8608 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Quote
Είμαι μή καπνιστής δημόσιος υπάλληλος. Οι καπνιστές συνάδελφοι μου αλλά και οι προιστάμενοι μου, δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Τι με συμβουλεύεται να κάνω;

Έλαβα το παραπάνω μήνυμα.

Δυστυχώς, πολλοί βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Τι να πει κανείς, σε μια χώρα όπου δεν τηρούνται στοιχειώδεις νόμοι σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις. Εάν οι προϊστάμενοι κωφεύουν (κατά πάσα πιθανότητα καπνιστές οι ίδιοι) μπορείς να πάρεις τη δικαστική οδό. Άλλωστε, υπάρχει και δεδικασμένο (βλέπε http://www.nonsmokersclub.com/content/view/23/2/ ).

Μάρκος Καπίρης:

Είμαι Επόπτης Δημόσιας Υγείας στο Επαρχείο Νάξου. Εγώ 2 μήνες πριν παρουσιαστώ επίσημα, πήγα στο γραφείο και η πρώτη φράση μετά την καλημέρα ήταν επακριβώς η εξής: «Ο ένας από τους δύο λόγους που θα δεχτώ τον διορισμό μου στο Δημόσιο είναι ο καθαρός αέρας του νησιού και ο άλλος ο καθαρός αέρας του γραφείου. Όπερ σημαίνει ότι εάν με ενοχλήσετε με τους καπνούς των τσιγάρων σας θα πάρω το ελαφρύτερο εκ των γραφείων και θα εγκατασταθώ στο πεζοδρόμιο». «Μα αυτό δεν γίνεται" μου απάντησε η προϊσταμένη. -"Μόλις το δεις ότι το έκανα θα πειστείς αμέσως ότι γίνεται» της απάντησα. Τρεις συνεχόμενες μέρες είχαμε την ίδια συζήτηση. Τους είπα ότι αν μου βρωμίζουν τον αέρα θα τους τον βρωμίζω κι εγώ τρώγοντας 2 κατσαρόλες φασολάδα. Είχα φέρει και λιβάνι με καρβουνάκια για να τους γεμίζω κι εγώ καπνό. Μου είπαν να συμβιβαστώ με τα μισά τσιγάρα. Τους απάντησα ότι κι εγώ θα κάνω μόνο τα μισά κακά μου στις γωνίες του γραφείου τους και όχι όλα. Επίσης καθόμουν ενίοτε και έξω στο πεζοδρόμιο αν χρειαζόταν. Τελικά τους έκανα δώρο 3 καρέκλες και ένα τραπεζάκι και το έβαλα στην κουζίνα που την έκαναν καπνιστήριο. Επιπροσθέτως τους απεκάλεσα ζωντόβολα μειωμένης νοημοσύνης και απαίτησα να με απολύσουν αν δεν τους άρεσα με το δικαιολογητικό ότι γαυγίζω που καπνίζουν (ας τόλμαγαν). Τελικά συνετίστηκαν και μου πλήρωσαν και ο καθένας το μερίδιό του για τις καρέκλες και το τραπεζάκι. Τώρα τα πάμε όλοι μια χαρά.

Εγώ δε σηκώνω πολλά πολλά με τη λέρα που βγάζουν από τα πνευμόνια τους. Την ημέρα κοπής της πίττας στο Επαρχείο Νάξου εν μέσω 30 τουλάχιστον καλεσμένων και του Επάρχου, τους τα έψαλλά που κάπνιζαν και αποχώρησα εις ένδειξη διαμαρτυρίας μη δεχόμενος ούτε το κομάτι πίττας ούτε τις υποκριτικές ευχές για χρόνια πολλά, λέγοντας οτι τα χρόνια πολλά έρχονται όχι με ευχές αλλά με υγιεινή ζωή και κυρίως χωρίς τσιγάρο. Την ημέρα της ορκομωσίας μου όταν μπήκα μέσα στο Γραφείο του Νομάρχη για να ορκιστώ, τον έπιασα να καπνίζει. Πάνω που ήμου έτοιμος να του ψάλλω τον εξάψαλμο ομού μετά των εξ αμάξης, μπήκε και δεύτερη συνάδελφος να ορκιστεί και αυτή, ο δε Νομάρχης έσβησε το τσιγάρο. Ομόνος λόγος που συγκρατήθηκα ήταν για να μη φέρω σε δύσκολη θέση τη συνάδελφο.

Οποιος μπεί στο γραφείο μου (έχω απαγορευτικό καπνίσματαος) και διανοηθείνα καπνίσει, τον πετάω έξω ή έστω τον βάζω να το σβήσει αμέσως. Αν είναι πεισματάρης ή τρελός ή για κάποιο λόγο δεν μπορέσω να του το σβήσω, σηκώνομαι και φεύγω από το γραφείο και επιστρέφω μετά τον επαρκή αερισμό της αίθουσας.



Εχω δεκάδες αντεπιχειρήματα εναντίον τους και τους κάνω τα νευρα τσατάλια (τσατάλι=διχαλωτό ξύλο).

Επίσης νομίζω οτι μέχρι το 1991 ήμουν ο μόνος έλληνας φαντάρος που απαίτησα και είχα ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΘΑΛΑΜΟ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ στο Πυροβολικό στο Μεγάλο Πεύκο. Μετέτρεψα σε θάλαμο το πρώην κουρείο με την έγκριση του Διοικητή βέβαι (τότε Ταγματάρχη Περβολαράκη). Αρχικά ήμουν μόνος. μετά ήρθαν και άλλοι 3 φαντάροι μη καπνίζοντες.

Κάντε επανάσταση!!! Απαιτείστε δια της βίας τα δικαιώματά σας. Μην αφήσετε να σας πάρουν εξ αρχής τον αέρα.


Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε υποστήριξη με επιχειρηματατολογία εναντίον τους. Η νομοθεσία δεν είναι αρκετή να τους πείσει. Ποτέ δεν την έχω επικαλεστεί μέχρι σήμερα. Εχω δεκάδες άλλες αντιδράσεις και επιχειρήματα πολύ πειστικότερα.

Το τηλέφωνό μου είναι 2285026462. (Μπορώ να σας καλέσω κι εγώ για να μην πληρώνετε υπεραστικό - έχω απεριόριστο χρόνο ομιλίας με 0,12 ευρώ ανά κλήση).

Μια φίλη μου μου είπε να μην επιτίθεμαι στους καπνίζοντες διότι γίνομαι ...γραφικός, αλλά να τους ζητάω ευγενικά να το σβήσουν όταν με ενοχλεί.

Εγώ της απάντησα οτι ουδέποτε θα ζητήσω ευγενικά από καπνίζοντα να σβήσει το τσιγάρο, εάν προηγουμένως δεν με είχε ρωτήσει ευγενικά αν με ενοχλεί να το ανάψει.

Κάποιος που τον παρατήρησα γιατί κάπνιζε εντός τουριστικού γραφείου (ήταν μάλιστα και υπάλληλος, αλλά η διεύθυνση απαγόρευε το κάπνισμα) μου είπε οτι η έξις είναι δεύτερη φύση και επικαλέστηκε κάποιον αρχαίο ημών πρόγονο που είχε διατυπώσει την εν λόγω άποψη.

Τότε τον ρώτησα αν αυτή η δεύτερη φύση δικαιούται να σηκώνει τα πόδια και χτυπάει το κεφάλη της πρώτης (φύσης). Επίσης τον επέπληξα που επικαλέστηκε την αρχαία ελληνική γνώση και σοφία για να υποστηρίξει το κάπνισμα. Δεν πήρα βεβαιως λογική απάντηση.

Επίσης οταν μου λένε οτι το κάπνισμα είναι δικαίωμά τους, τους ρωτώ πώς αποκαλούν δικαίωμα το αδίκημα.

Οταν μου λένε οτι είναι ελεύθεροι να καπνίζουν, τους θυμίζω οτι είναι υποδουλωμένοι να καπνίζουν.

Οταν μου λένε οτι και ο καπνός είναι φυτικό και φυσικό προϊόν, τους θυμίζω οτι η φύση το έκανε ένα πράσινο φυτό που δίνει οξυγόνο, ενώ αυτοί το έκαναν να δίνει μονοξίδειο του άνθρακα και τις λοιπές λέρες που ποτίζουν τα πνευμόνια τους και όλα τα κύτταρα του οργανισμού τους.

Οταν μου λένε οτι είμαι κατά της γεωργικής παραγωγής, τους λέγω να χρησιμοποιούν τα ψευδοεπιχειρήματά τους για να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και όχι εμένα.

Οταν καθαρίζουν (σφουγγαρίζουν) το πάτωμα, τους ρωτώ γιατί το πάτωμα που το πατάμε το καθαρίζουμε, ενώ τον αέρα που αναπνέουμε τον βρωμίζουμε; Πάλι δεν μου απαντούν.

Κάποτε συνάντησα ένα φιλικό ζευγάρι. Ο κύριος ήταν ψηλός, σοβαρός, γυμνασμένος και έμοιαζε με άγαλμα κούρου. Μου είχε κάνει εντύπωση η σωματοδομή του. Ξαφνικά μετά από 10 λεπτά άναψε τσιγάρο. Του λέγω αυθορμήτως "μα, δεν αρμόζει σε έναν τόσο όμορφο άνθρωπο να καπνίζει". Ναι μεν με ευχαρίστησε για τη φιλοφρόνηση, αλλά άρχισε να επιχειρηματολογεί οτι εγνώριζε τις συνέπειες, τις αιτίες και τον εαυτό του, και ως εκ τούτου, ήταν επιλογή του να καπνίζει. Αφού ανταλλάξαμε τις απόψεις μας, κατέληξε στο οτι δεν ήθελε να το κόψει. Νομιζε οτι εκεί τελείωνε η συζήτηση. Ομως η συζήτηση τελείωσε με τη δική μου φράση: "Ναι μεν είχες ικανή διάνοια ωστε να εκφράσεις μετά περισσής ευφράδειας τα επιχειρήματά σου, ειμη μόνον έχω να πώ οτι κάνεις λάθος σε τούτου: κάνεις χρήση της διανοίας σου για να επιχειρηματολογείς υπέρ του τελικά να καπνίζεις, αντί να τη χρησιμοποιήσεις για να το κόψεις". Το χειροκρότημα από την υπόλοιπη παρέα που παρακολουθούσε το debate σήμανε εκεί και τη λήξη της συζήτησης.

Προ 2,5 ετών, όταν ακόμα είχα ως ελεύθερο επάγγελμα την επισκευή Η/Υ, είχα πελάτη την Εκκλησία της Ελλάδος. Οταν πήγα μια μέρα να πληρωθώ από το λογιστήριο του πρώτου ορόφου (έχουν και στον 4ο) ήταν μέσα περίπου 12 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι μισοί ενοχλούνταν από το κάπνισμα των άλλων μισών. Τους είδα λοιπόν που μάλωναν γι αυτό και θεώρησα να συστήσω στον έντονα διαμαρτυρόμενο ταμεία να τηλεφωνήσει στο 2106460040 (Κεντρικός Τομέας Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου) για να του δώσουν αρμοδίως συμβουλές (εγώ δεν ήθελα να παρέμβω κάνοντας χρήση της ιδιότητός μου διότι ήμουν εκτός τόπου και χρόνου αρμοδιότητος). Ο συνάδελφος από την Υπηρεσία τον ρώτησε αν το κτίριο έχει καπνιστήριο. Τελικά δεν υπήρχε καπνιστήριο και το συμπέρασμα ήταν οτι θα έπρεπε να φτιάξουν τέτοιο χώρο, αλλιώς δεν μπορούσε κανείς να υποχρεώσει τους καπνίζοντες να βγούν π.χ. στο δρόμο για να καπνίσουν.

Μετά το τηλέφωνο, πήγε ο ταμείας επάνω στη διεύθυνση και ζήτησε να φτιάξουν καπνιστήριο σύμφωνα με τη νομοθεσία. Η απάντηση των Ιερέων-Διευθυντών ήταν "Δεν θα φτιάξουμε καπνιστήριο, διότι θα πηγαίνουν συνεχώς εκεί να καπνίζουν και δεν θα δουλεύουν". Ο Ταμείας επέστρεψε ηττημένος και στεναχωρημένος και μου είπε την απάντηση που του έδωσαν.

Τότε του είπα οτι έπρεπε να απαντήσει στον παπά οτι εφόσον δεν υπάρχει καπνιστήριο, θα βγαίνουν οι μη καπνίζοντες στον καθαρό αέρα για να αναπνέουν όχι μόνο για όσο χρόνο καπνίζουν οι καπνιστές, αλλά τουλάχιστον άλλο τόσο ώστε να αεριστεί επαρκώς η αίθουσα μετά το κάπνισμα και πριν την επάνοδο των μη καπνιστών. Ετσι, θα έχαναν περισσότερες εργατοώρες εξαιτίας του καπνίσματος.

Ο Δ/ντής του Λογιστηρίου ήταν ο πιό πεισματάρης και αντιδραστικός καπνιστής. Υστερα από 2-3 μήνες που πηγα πάλι να πληρωθώ, τον είδα και είχε αδυνατίσει, είχε γίνει κάτασπρος (χλωμός που λέμε) και με πλησίασε και μου είπε οτι κατάντησε έτσι διότι τον ...γρουσούζεψα και αρρώστησε από το κάπνισμα, ήταν αρκετό καιρό στο νοσοκομείο και αναγκάστηκε να το κόψει. Ο Λογιστής χαμογέλασε κρυφά πίσω από το γιάλινο γκισέ (θυρίδα συναλλαγής).

Από κοινού συμφωνούμε με τους καπνιστές ότι το κάπνισμα κάνει κακό στο τσιγάρο.

Επίσης η σωστή λέξη δεν είναι οτι ο καπνιστής "καπνίζει" αλλά "καπνίζεται", ήτοι γίνεται καπνιστός.
« Last Edit: 08 Apr, 2008, 14:39:22 by spiros »