Author Topic: Αρμόδιος για θέματα τηρησης νομοθεσίας  (Read 9743 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Από gademis:

Πόσοι απο εσάς έχετε δεί τη σχετική νομοθεσία περι χώρους μή καπνιστών να τηρείται; Αν ειναι ομοιόμορφη η κατάσταση τότε και εσείς έχετε να δείτε καφετέρια η εστιατόριο να έχει τμήμα μή καπνιστών απο το 1ο εξάμηνο εφαρμογής του αντίστοιχου νόμου. Ακόμα και τότε μονο μία καφετέρια και ένα εστιατόριο στην πόλη που μένω έκανε κάτι τέτοιο έστω τον πρώτο καιρό.
Παραθέτω απο το αντίστοιχο άρθρο:

Quote
Η εκτέλεση της παρούσας ανατίθεται στα αρμόδια Υγειονομικά και λοιπά Κρατικά Όργανα.

Ποιό λοιπον ειναι το αντίστοιχο όργανο; Ποιός έχει την ευθύνη να μπούν πρόστιμα στις επιχειρήσεις που παρανομούν; Λογικά ο Δήμος. Αν λοιπον κάποιος έχει μια καλύτερη πληροφόρηση ας μας πληροφορήσει και τους υπόλοιπους. Ετσι για να ξέρουμε τι κινήσεις πρέπει να γινουν σε περίπτωση που κάποιος θελει να καταγγείλει μια συγκεκριμένη επιχείρηση.

Από spiros:

Φίλε Γκαντέμη,

Προσωπικά ούτε καν θα το σκεφτόμουν να διαμαρτυρηθώ σε δημόσια υπηρεσία. Ο λόγος απλούστατος... οι αποδέκτες της διαμαρτυρίας κατά πάσα πιθανότητα είναι καπνιστές.

Ωστόσο, μία γνωστή μου (εξ Εσπερίας αφιχθείσα) με πληροφόρησε ότι τον πρώτο καιρό διαμαρτυρόταν σε αρμόδιες υπηρεσίες αλλά εισέπραττε παραπομπές σε άλλα άτομα που δεν ήταν ποτέ εκεί ή απλούστατα... χλεύη.

Μόνο εάν κανείς προβεί σε νομικά μέτρα (π.χ. μήνυση) ίσως να μπορεί να βγάλει άκρη... για αυτό και προσπαθούμε μέσω αυτής της σελίδας να ενωθούμε για να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και να προχωρήσει αυτό το ζήτημα στην Ελλάδα.

Από Μάρκος:

Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν προβλέπεται να υπάρχει χώρος μη καπνιζόντων στα καφενεία, στα αμιγή μπάρ και στα κέντρα διασκέδασης (εκεί είναι εξ ολοκλήρου καπνιστήρια). Στα υπόλοιπα πρέπει να υπάρχει έστω και νοητά χωρισμένο τμήμα τουλάχιστον ίσο με το 50% του συνόλου της αίθουσας πελατών για μη καπνίζοντες (δηλ. αν θέλει ο ιδιοκτήτης μπορεί να το ορίσει όλο για μη καπνίζοντες) . Εξω βεβαίως (υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους) επιτρέπεται το κάπνισμα ελεύθερα. Στο χώρο των καπνιζόντων επίσης απαιτείται μηχανολογική εγκατάσταση συνεχούς και πλήρους ανανέωσης του αέρα.

Πράγματι η κατευθείαν μήνυση στον εισαγγελέα είναι αρκετά καλή αντίδραση. Τωρα το αν θα μυνήσετε τον καπνιστή ή τον καταστηματάρχη ή και τους δύο και πως θα βγάλετε άκρη, ο Θεός μαζί σας. Ο Δήμος βεβαίως μετά από εισήγηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας μπορεί ίσως να του κλείσει για λίγες μέρες το μαγαζί ως διοικητική κύρωση για τροποποίηση των όρων λειτουργίας του, αλλά δεν έτυχε να έχω ακούσει κάτι τέτοιο ακόμα να γίνει στην πράξη λόγω του καπνίσματος.

Στην Υπηρεσία μας ήρθε ένα έγγραφο που ξεκίνησε από την Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου που λέει μεταξύ άλλων και τα εξής: "Επειδή για τη διαπίστωση της καταστρατηγήσεως της υπ. αριθμ. Υ1/Γ.Π./οικ. 76017/29-7/01-08-2002 Υγ/κής Διατάξεως δεν απαιτούνται ειδικές υγειονομικές γνώσεις, πέραν των Υγειονομικών έχουν αρμοδιότητα και οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές σύμφωνα και με τη διάταξη του αρ. 37 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας"

...."Τέλος σημειώνουμε οτι η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας θα πρέπει να ακολουθείται στο πλαίσιο της διακριτικής ευχέρειας που σας παρέχουν οι διατάξεις των αρ. 417 επ. Κ.Π.Δ".

Ρε παιδιά κι εγώ που είμαι στην Υγειονομική Υπηρεσία τα ίδια προβλήματα με σας έχω. Με τις μυνήσεις και διά της βίας δεν αλλάζει τίποτα.
Δεν είναι ακόμα έτοιμος ο Ελληνικός Λαός να θέσει στο περιθώριο το κάπνισμα. Οι καπνιστές είναι ακόμα ως επι το πλείστον απολίτιστοι, οι μη καπνιστές δεν έχουν θάρρος να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους, είναι δε επίσης και αυτοί στον αυτό βαθμό απολίτιστοι. Οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί του Κράτους είναι μια από τα ίδια αφενός επειδή τα στελέχη τους και η λειτουργία τους είναι συνάρτηση του προαναφερθέντος πολιτισμικού επιπέδου, αφετέρου διότι κατά βάθος προηγούνται άλλης φύσεως συμφέροντα (πολιτικά, ψηφοθηρικά, φορολογικά κλπ). Κατά την καρδία του Λαού είναι και οι βασιλείς αυτού, και οι εφαρμογή της νομοθεσίας.

Εχει ειπωθεί οτι "ο Νόμος πρέπει να είναι γραμμένος στις καρδιές μας και όχι μόνο στα βιβλία".

Με την αριθμ. Υ1/Γ.Π. οικ 82942 Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 1292/τεύχος Β΄/12-09-2003) θεσπίζεται για πρώτη φορά η απαγόρευση και στους ιδιωτικούς χώρους εργασίας με εφαρμογή από 1η Οκτωβρίου 2003 για τους χώρους αναμονής, υποδοχής, συναλλαγής, προσέλευσης του κοινού, αίθουσες συνεδριάσεων, συνελεύσεων, αμφιθέατρα κλπ. ενώ στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους από 1η Μαρτίου 2004.

Ναι, είμαι Επόπτης Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Υγείας του Επαρχείου Νάξου. Αλλά δε σημαίνει οτι χαίρω ιδιαιτέρων προνομίων! Να, ας πούμε χτες σε ένα εστιατόριο που το επισκεφθήκαμε ως πελάτες, βρήκα μέσα στο πιάτο μου ανάμεσα στα άλλα ένα καλαμαράκι πιο κόκκινο από τα υπόλοιπα, που βρώμαγε μια αγνώστου προελεύσεως μπόχα από μισό μέτρο απόσταση. Είχαν πάρει ελαφρά μυρωδιά και τα άλλα.
Αφού και συνήλθα από το πρωτο σοκ ως πελάτης, ενήργησα ως επόπτης. Εκανα έλεγχο (κατόπιν σύμφωνης γνώμης του καταστηματάρχη) στους καταψύκτες, στα τιμολόγια αγοράς κλπ. Κατά 20άδες τα αγόραζε ο άνθρωπος τα δίκιλα πακέτα κατεψυγμένα καλαμαράκια (πρόσφατης μάλιστα καταψύξεως) κάθε 2-3 μέρες που σημαίνει οτι πιθανόν δεν προλάβαινε να τα αποθηκεύσει τόσο ώστε να φτάσει (και μάλιστα ένα μόνο καλαμάρι?) σε τέτοιο σημείο σήψης. Ασε που στην ειδικότητά μου στο ΤΕΙ ΔΕΝ διδασκόταν και ίσως δεν διδάκεται ούτε τώρα Χημεία και Μικροβιολογία Τροφίμων (!!!!) και δεν ξέρω από που μπορεί να προερχόταν αυτή η άγνωστη μυρωδιά και όψη. Σήμερα θα παραδώσω το εν λόγω καλαμάρι στην Κτηνιατρική Υπηρεσία που είναι αρμόδια για ζωικής προελεύσεως τρόφιμα μήπως και από εμπειρία γνωρίζουν από τι έπασχε το καλαμάρι.
Ειδεμή, τρέχα γύρευε να το στείλω σε εργαστήριο και να βρώ τι είχε. Τα εργαστήρια, αν τους πείς πάρτε ένα καλαμάρι και πείτε μου αν έχει το τάδε μικρόβιο ή την τάδε χημική ουσία, θα σου πουν αμέσως. Αν τους το δώσεις και ζητήσεις να σου πουν τι έχει μέσα και βρωμάει (χωρίς να ζητήσεις εξέταση για συγκεκριμένη χημική ουσία ή μικρόβιο) είναι δύσκολο να κάνουν όλες τις πιθανές εξετάσεις είτε διότι δεν αρκεί η ποσότητα του δείγματος, είτε για διάφορους άλλους λόγους.
Και πείτε μου τώρα: Να κατηγορήσω τον μάγειρα που προσπαθεί να μαγειρέψει για 100 άτομα επειδή δεν έλεγχε μυρίζοντας ένα ένα τα καλαμάρια πριν τα ρίξει στο τηγάνι; Να πώ οτι το έκανε επίτηδες για να ξεφορτωθεί το καλαμάρι; Μάλλον αποκλείεται να το έκανε εν γνώσει του διότι το καλαμάρι σκυλοβρώμαγε και δε νομίζω να ήθελε να ξαποστείλει τους πελάτες. Να πάω στον ενδιάμεσο προμηθευτή του και να κατεβάσω κάτω όλα τα κατεψυγμένα; Να κατηγορήσω τον Ελληνα εισαγωγέα που τα έφερε στον προμηθευτή; Να τα βάλω με τον Ινδό εξαγωγέα που τα έστειλε στον Ελληνα; Η να βρώ το φτωχό Ινδό ψαρά και να του πώ "γιατί καλέ μου άνθρωπε έβαλες επίτηδες μέσα ενα χαλασμένο καλαμάρι;" Τα καλαμάρια έχουν αλλάξει τουλάχιστον 6-7 ψυγεία πριν φτάσουν στο κατάστημα. Αν δεν μπορώ να αποδείξω ποιός ευθύνεται, δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Το πολύ πολύ να πετάξω το μπαλάκι στον εισαγγελέα και αν βρεθεί άκρη εγώ θα γίνω αστροναύτης.

Ως εκ των παραπάνω λες οτι για ένα καλαμαράκι δεν γίνεται να μπείς στη διαδικασία να ασχοληθείς και λήγει η υπόθεση. Αν ήταν μερικά πακέτα χαλασμένα, τότε κάτι μπορούσε να γίνει. Τουλάχιστον θα είχα την ευχαρίστηση να δεσμεύσω και να καταστρέψω τις βλαμένες συσκευασίες.

Το φαινόμενο πιθανότατα θα επαναληφθεί και σε άλλο πελάτη. Διότι αν επρόκειτο για ένα μόνο καλαμάρι να ξεκινήσει από την Ινδία και να καταλήξει χαλασμένο στο πιάτο του Επόπτη Υγείας, ε! τότε πρέπει να παίξουμε τζόκερ και εγώ και ο εστιάτορας..... που ξέρεις!!!

Offline w4tt4n4b3

  • Moderator
  • Πρωτάρης
  • *****
  • Posts: 17
Υπεύθυνοι για την τήρηση και την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για την απαγόρευση του καπνίσματος είναι (βλ. υπο ΙΙΙ Υπουργικής Απόφασης αλλά και επισυναπτόμενο στο μήνυμα αρχείο .pdf):
α) Για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τις Ιδιωτικές Κλινικές, οι Διοικητές και οι Διοικητικοί Διευθυντές.
β) Για τους άλλους χώρους, οι οποίοι αναφέρονται παραπάνω, οι άμεσοι προϊστάμενοι των υπηρεσιών των χώρων στέγασης αυτών.
γ)Για τους λοιπούς χώρους των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι υπεύθυνοι εκμετάλλευσης αυτών.

Σε περίπτωση τώρα που οι αρμόδιοι-υπεύθυνοι για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας αδιαφορούν για τις υγειονομικές διατάξεις-κανονισμούς υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
Για την Ελλάδα: Οργανόγραμμα Υγείας.

1. Ελληνική Επικράτεια.
Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής ->Τμήμα Υγειονομικών Κανονισμών Δημόσιας Υγείας
2. Υγειονομικές υπηρεσίες ελέγχου στις κατά τόπους Νομαρχίες.
π.χ History of atticaeast.gr -> Διεύθυνση Δημόσιας Υγεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής ->Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου
Για κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία
π.χ. '+alt+'

3. Υγειονομικές υπηρεσίες στους κατά τόπους Δήμους.
Ο κάθε Δήμος σύμφωνα και με το άρθρο 81 του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων διαθέτει και Υγειονομικό προσωπικό.
Διαθέτει και Υγειονομικές υπηρεσίες.
π.χ. Τμήμα δημόσιας υγείας - υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου ->Εφαρμογή υγειονομικού κανονισμού και των λοιπών υγειονομικών διατάξεων, κτλ.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες των Δήμων και των Κοινοτήτων βάσει του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ), Ν. 3463/2006 είναι:
§Ι γ) 8. Ο προσδιορισμός ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων της ίδρυσης και εγκατάστασης καταστημάτων, επιχειρήσεων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων της δικαιοδοσίας τους που επηρεάζουν το φυσικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον, καθώς και την αισθητική, φυσιογνωμία και τις εν γένει λειτουργίες της πόλης.
§Ι γ) 9. Ο προσδιορισμός των όρων και των ωρών λειτουργίας μουσικής σε
καταστήματα, τα οποία λειτουργούν στην πόλη, στο πλαίσιο των υγειονομικών και κανονιστικών διατάξεων της διοίκησης.
§ γ) 10. Η μέριμνα και η λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως ο υγειονομικός έλεγχος των δημοτικών και κοινοτικών δεξαμενών νερού, ο υγειονομικός έλεγχος των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιφέρειά τους,...

Επίσης ο Δήμος/Κοινότητα είναι αρμόδιος βάσει του άρθρου 80§1 ΚΔΚ (Ν.3463/2006) για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος:

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι εκείνα, στα οποία γίνεται παρασκευή ή/και διάθεση σε πελάτες (καθισμένους, όρθιους, περαστικούς) ή διανομή φαγητών ή γλυκισμάτων ή οποιουδήποτε άλλου παρασκευάσματος τροφίμων ή ποτών ή αποθήκευση ή συντήρηση ή εμπορία κάθε είδους τροφίμων ή ποτών, καθώς και τα καταστήματα προσφοράς υπηρεσιών, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί βλάβη στη δημόσια υγεία, όπως αναλυτικά αναφέρονται στις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Κατά τη διαδικασία της χορήγησης της άδειας η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ή της Κοινότητας οφείλει, ευθύς ως συμπληρωθεί ο φάκελος, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, για τον υγειονομικό έλεγχο, τον έλεγχο πυρόσβεσης κ.λπ., οι οποίες οφείλουν μέσα σε πενήντα (50) ημέρες να έχουν προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες (80§3 ΚΔΚ, Ν. 3463/2006).

Αφότου δοθεί η άδεια και στις περιπτώσεις που εντοπίζεται παράβαση της νομοθεσίας λειτουργίας των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος τότε,για την ανάκληση ή την οριστική αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων της παραγράφου 1, αρμόδιοι είναι η δημαρχιακή  επιτροπή ή το κοινοτικό συμβούλιο, οι οποίοι οφείλουν μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τη συνδρομή των προϋποθέσεων να λάβουν τη σχετική απόφαση.

Κατ' εξαίρεση για την προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας ενός καταστήματος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και για την παροχή της εντολής προς σφράγιση αυτών, αρμόδιος είναι ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος Κοινότητας, ο οποίος οφείλει εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη συνδρομή των προϋποθέσεων να λάβει τη σχετική απόφαση. Το ίδιο όργανο, εντός της αυτής προθεσμίας, παρέχει την εντολή για τη σφράγιση των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς άδεια.

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός εγκαταστάσεων κύριων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και για εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής των παραγράφων 1 και 3, αντίστοιχα, του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α'), αρμόδιος για τη χορήγηση, ανάκληση -προσωρινή ή μόνιμη-, τη σφράγιση κτλ είναι ο ΕΟΤ.


(Αν και για το θέμα των υγειονομικών ελέγχων και τη διενέργειά τους μάλλον ο ΕΟΤ απευθύνεται στους Δήμους, γιατί δε νομίζω να διαθέτει αντίστοιχες υπηρεσίες.)

Αρμόδιος είναι ο Δήμος/Κοινότητες για τους Κινηματογράφους, τα Θέατρα και τους χώρους ψυχαγωγικών παιδειών (λούνα-παρκ, πίστες αυτοκινητιδίων, τσίρκο κ.λπ.).

Εν ολίγοις για άδεια λειτουργίας κέντρων διασκεδάσεως, καταστημάτων στα  οποία  προσφέρονται  κυρίως  οινοπνευματώδη ποτά, για άμεση εντός αυτών κατανάλωση (μπαρ, και τα όμοια προς αυτά) καφενείων, καφετεριών, αναψυκτηρίων  πιτσαριών,  σνακ  μπαρ,  αιθουσών  διενέργειας  τεχνικών παιγνίων, καθώς και μικτών καταστημάτων, αν σ' αυτά περιλαμβάνεται ένα από τα ανωτέρω καταστήματα, ανάκληση της άδειας κτλ αρμόδιοι είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες. (Π.Δ. αρ. 1 180/1979 και Π.Δ. 552/1989)

Άρα αν παραβιάζεται κάποιος υγειονομικός κανονισμός σε κάποιο Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (σχετικά με το κάπνισμα απευθύνεστε στον τοπικά αρμόδιο Δήμο/Κοινότητα και στις υγειονομικές υπηρεσίες αυτού για να προβείτε σε καταγγελία. Προσοχή όμως πριν το κάνετε αυτό, διαβάστε την Υπουργική Απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος, διότι σε κάποιους χώρους επιτρέπεται το κάπνισμα υπό προϋποθέσεις. Φυσικά αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις αυτές π.χ. διαμόρφωση χώρου για μη καπνιστές διακριτού, αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού στο χώρο κτλ...

Για το ποια είναι τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που υπάγονται στους περιορισμούς της ΥΑ για την απαγόρευση του καπνίσματος μπορείτε εκτός από την ίδια την ΥΑ να ρίξετε μια ματιά και εδώ.

Δεν είμαι ειδικός σε θέματα αντικαπνιστικής νομοθεσίας και για αυτό δεν μπορώ να τα παρουσιάσω πιο άμεσα κι ευσύνοπτα. Ελπίζω να έγιναν κατανοητά.
« Last Edit: 05 Jan, 2008, 20:05:45 by spiros »

Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Ευχαριστούμε w4tt4n4b3 για τις πολύτιμες πληροφορίες και καλώς όρισες ως συντονιστής της ενότητας.
« Last Edit: 07 Feb, 2021, 18:42:55 by spiros »

Offline w4tt4n4b3

  • Moderator
  • Πρωτάρης
  • *****
  • Posts: 17
Αυτό είναι που λέμε από κλητήρας δήμαρχος σε μια νύχτα.