Author Topic: Kick the habit  (Read 3493 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kix

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 7
  • Gender: Female
Kick the habit
« on: 05 Dec, 2010, 10:54:48 »
Kick the habit

Καλημέρα.
Αποφάσισα επιτέλους να κόψω το τσιγάρο πρωτίστως για την υγεία όλων μας (αναφέρομαι και στο παθητικό κάπνισμα) αλλά και για την τσέπη μου οικονομία σε «πεταμένα λεφτά», όμως χρειάζομαι βοήθεια και ενθάρρυνση.

Ιστορικό:
Άρχισα να καπνίζω 20 ετών περίπου. Ο λόγος; Η «πλύση εγκεφάλου» που λέγαμε...Τότε όποιος δεν κάπνιζε δεν ήταν «in».
Το 1980 το είχα κόψει για ένα ολόκληρο χρόνο, αλλά δυστυχώς στις αρχές του 1982 το ξανάρχισα για ένα απολύτως, αντιλαμβάνομαι σήμερα, χαζό λόγο. Είχα παχύνει γιατί όταν ήθελα τσιγάρο, άνοιγα το ψυγείο και τσιμπολογούσα. Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό.

Άλλη προσπάθεια έγινε το 1993, αλλά δεν κράτησε. Το ξανάρχισα μετά από ένα μήνα, και η τρίτη απόπειρα διακοπής καπνίσματος έγινε τέλη 2000...

Τώρα 2010 επιβάλλεται να σταματήσω!
Σήμερα όταν θέλω τσιγάρο, απλά πίνω ένα ποτήρι νερό, αλλά παιδιά ζαλίζομαι λόγω υπότασης.

Υπάρχει κάποιο διαιτολόγιο που μπορείτε να μου συστήσετε έχοντας κατά νου ότι πίνω πολλές πορτοκαλάδες, τρώω φρούτα και λαχανικά και αποφεύγω το κρέας;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε συμβουλή.

Offline freedom

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 14
  • Gender: Female
  • Κάπνισμα: Το έχω κόψει
Απ: Kick the habit
« Reply #1 on: 11 Dec, 2010, 22:14:17 »
Γεια σου Kix... και καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου.
Από δική μου εμπειρία, δεν κόβεις το τσιγάρο επειδή επιβάλλεται, αλλά επειδή κάποια στιγμή αισθάνεσαι ότι μπουχτίζεις... ότι δεν πάει άλλο... Και φυσικά αυτό ποτέ δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη όπως ισχυρίζονται μερικοί, αλλά συνήθως υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι συνειδητά ή υποσυνείδητα μας οδηγούν σ' αυτή την απόφαση. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι από την προτροπή ενός γιατρού μέχρι κάποια αρρώστια οικείου προσώπου ή κάποια αδυναμία του σώματός μας να ανταποκριθεί κτλ κτλ
Προσωπικά βοηθήθηκα πολύ από το βιβλίο του Allen Carr "Easyway to stop smoking" και από το site http://www.skeftomai.gr/kapnisma/ (κυρίως το πρώτο όμως)
Επίσης, τις πρώτες 2-3 βδομάδες απέφευγα παρέα με καπνιστές όσο περνούσε από το χέρι μου... αλλά μετά συνέχισα κανονικά. Γράψε αν θες στο φόρουμ από το site που σου έστειλα, εκεί υπάρχουν αρκετοί πρώην καπνιστές απ' ότι έχω καταλάβει, ενώ εδώ είναι κυρίως αντικαπνιστικό site.
Συνταγές πάντως δεν υπάρχουν... για μια ακόμη φορά "Είναι όλα στο μυαλό"!

Offline Kix

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 7
  • Gender: Female
Απ: Kick the habit
« Reply #2 on: 14 Jan, 2011, 08:19:02 »
 Καλημέρα Freedom.

Ναι, πράγματι πρόκειται για αντικαπνιστικό site, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να ενημερωθεί σωστά για ορισμένα πράγματα. Διαβάζοντας τα νήματα των αντικαπνιστών, καθώς και τους προτεινόμενους συνδέσμους μαθαίνω και εγώ πώς να φέρομαι κοινωνικά όταν βρίσκομαι σε προσπάθεια διακοπής καπνίσματος χωρίς να με αντιμετωπίζουν «με στραβό μάτι» :-)

'Οντως, είναι όλα στο μυαλό και σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Θα επισκεφθώ τον σύνδεσμο  που μου προτείνεις. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία με τίτλο «πώς να κόψετε το τσιγάρο» και έχω επισκεφθεί αρκετούς συνδέσμους για το ίδο θέμα. Όλα λένε λίγο πολύ το ίδιο για το ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που πρέπει να ακολουθούμε:
Να περιέχει πολλά μικρά συχνά γεύματα με χαμηλές θερμίδες. Να τρώμε δημητριακά, ψωμί σικάλεως, φρούτα, λαχανικά, να αποφεύγουμε μεγάλα θερμιδοβόρα γεύματα, κτλ.  Αυτό το κάνω έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το θέμα διακοπής καπνίσματος. Όσον αφορά την «τσέπη μου», λόγω ακρίβειας των καιρών... ξοδεύω περισσότερα χρήματα σε φρούτα και λαχανικά, παρά σε ένα πακέτο τσιγάρων..., αλλά αυτό είναι off topic.

Πράγματι δεν υπάρχουν συνταγές - αναφερόμουν και ήλπιζα σε προτεινόμενο «οικονομικό διαιτολόγιο» (γι' αυτό και το κουβεντιάζω)..