Αντικαπνιστικό φόρουμ

Μη καπνιστές => Αξιολόγηση χώρων => Topic started by: spiros on 23 May, 2008, 12:02:06

Title: Αίθουσες τέχνης, γκαλερί και κάπνισμα - Art Athina
Post by: spiros on 23 May, 2008, 12:02:06
Χτες είχα πάει στα εγκαίνια της Art Athina (http://www.translatum.gr/forum/index.php/topic,20174.0.html).

Πριν μπω βλέπω έξω δύο κορίτσια να καπνίζουν, το παίζω λοιπόν καπνιστής και ρωτάω «μπορεί κανείς να καπνίσει μεσα;». Τελικά ήταν ξένες οπότε έπρεπε να επαναλάβω το ερώτημα Αγγλικά. Μου απάντησαν πως ναι, υπάρχουν κάποιοι ειδικοί χώροι.

Αμ δε, πέρα από τους ειδικούς χώρους με τραπεζάκια σε κάθε όροφο, όλη η έκθεση ήταν ένα απέραντο καπνιστήριο. Ελάχιστα ήταν τα περίπτερα γκαλερί όπου δεν έβλεπα να καπνίζουν. Τα πούρα, επίσης, έδιναν και έπαιρναν. Ήταν συγκινητικό να θαυμάζει κανείς VIP και γνωστά ονόματα να επιδίδονται στο προσφιλές εθνικό σπορ.

Ελλάδα, χώρα τέχνης, χώρα πολιτισμού.

Όλα αυτά, φυσικά, με κάνουν να απορώ, πώς και ποιοι, θα εφαρμόσουν (και θα παρακολουθούν/επιβάλουν πρόστιμα στους παραβάτες) το 2010 τη νέα νομοθεσία σχετικά με το κάπνισμα. Εδώ δεν έχουν ανθρώπους να ελέγχουν τα τρόφιμα (βλέπε ηλιέλαια επιμολυσμένα με ορυκτέλαια).

Το κάπνισμα, βέβαια, σε τέτοιου είδους μαζικές εκδηλώσεις, σε κλειστό μάλιστα χώρο, δεν είναι διόλου πρωτοφανές για τη χώρα μας. Ίδια εμπειρία είχα σε αντίστοιχους εκθεσιακούς χώρους, όπως π.χ. οτιδήποτε έτυχε να οργανωθεί στους χώρους της Έκθεσης Θεσσαλονίκης.