Author Topic: Καρδιολογικά προβλήματα παθητικών καπνιστών  (Read 6987 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline antismoke

  • Δόκιμο μέλος
  • **
  • Posts: 99
  • Gender: Female
  • Φανατική Αντικαπνίστρια
Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ασθένειες στην καρδία και θανάτους σε μη καπνιστές.
08-08-2001

Κάθε χρόνο πεθαίνουν από 35.000 έως 50.000 άνθρωποι λόγω καρδιακών και αγγειακών προβλημάτων που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σοβαρά και ανησυχητικά αυτά στοιχεία δημοσιεύονται από την Αμερικανική Εταιρεία Πνευμόνων.

Κλινικές έρευνες, όπως αυτή που σας παρουσιάζουμε σήμερα, τεκμηριώνουν ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρές αλλοιώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.

Γιατροί από την Ιαπωνία μελέτησαν 30 υγιείς άνδρες εκ των οποίων οι 15 ήσαν καπνιστές χωρίς συμπτώματα και οι άλλοι 15 ήσαν μη καπνιστές. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 27 ετών και κανένας από αυτούς δεν είχε ιστορικό διαβήτη, ψηλής πίεσης ή ψηλής χοληστερόλης. Να σημειωθεί ότι οι μη καπνιστές ζούσαν και εργάζονταν σ΄ ένα περιβάλλον χωρίς να υποβάλλονται στον καπνό του τσιγάρου.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να δουν τι αποτελέσματα είχε η έκθεση στον περιβαλλοντικό καπνό του τσιγάρου πάνω στη λειτουργία των στεφανιαίων αρτηριών οι οποίες είναι οι βασικές αρτηρίες τροφοδότησης της καρδίας με αίμα.

Υπέβαλαν και τις δύο ομάδες των ανδρών σε περιβαλλοντικό καπνό του τσιγάρου για 30 λεπτά. Πριν και μετά από την δοκιμασία αυτή, τους υπέβαλαν σε ειδικά λειτουργικά τεστ που στόχο είχαν να μετρήσουν διάφορες παραμέτρους της ταχύτητας ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι μη καπνιστές πριν την υποβολή τους σε 30 λεπτά περιβαλλοντικού καπνού είχαν σημαντικά καλύτερη λειτουργικότητα των στεφανιαίων αρτηριών σε σχέση με τους καπνιστές.

Μετά όμως από την υποβολή των μη καπνιστών σε 30 λεπτά περιβαλλοντικού καπνού τότε τα αποτελέσματα των λειτουργικών τεστ των στεφανιαίων αρτηριών των μη καπνιστών χειροτέρευαν και μειώνονταν στο επίπεδο των καπνιστών.

Το συμπέρασμα των γιατρών μετά από την κλινική αυτή έρευνα είναι ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ανωμαλίες της λειτουργίας των στεφανιαίων αρτηριών, ιδιαίτερα σε σχέση με τη ροή του αίματος μέσα σε αυτές.

Οι ανωμαλίες αυτές οφείλονται σε βλάβες που προκαλούν πάνω στο ενδοθήλιο των στεφανιαίων αγγείων, οι τοξικές ουσίες του καπνού του τσιγάρου τις οποίες εισπνέουν οι μη καπνιστές άθελά τους, λόγω του ότι κάποιοι άλλοι μολύνουν το δικό τους περιβάλλον με τοξικό καπνό του τσιγάρου.

Σταδιακά, οι πρώτες αυτές λειτουργικές ανωμαλίες, που απέδειξαν οι Ιάπωνες ερευνητές ότι προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα, δημιουργούν τις γνωστές πλάκες αθηρωμάτωσης που είναι υπεύθυνες για την στένωση και τελικά το κλείσιμο των στεφανιαίων αρτηριών με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για την καρδία (στηθάγχη, έμφραγμα).

Τα ευρήματα και συμπεράσματα της έρευνας αυτής εξηγούν με αντικειμενικό τρόπο το λόγο για τον οποίο άτομα που δεν καπνίζουν τα ίδια αλλά υποβάλλονται στο σπίτι ή στην εργασία τους στο παθητικό κάπνισμα, παρουσιάζουν προβλήματα καρδίας και θανάτους λόγω καρδιακών αγγειακών προβλημάτων.

Συμπερασματικά τονίζουμε το γεγονός ότι ακόμη και μια μικρής διάρκειας παροδική υποβολή στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει λειτουργικές ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματος στην καρδία και ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές καρδιακές ασθένειες σ' αυτούς που υποβάλλονται στο σπίτι ή στη δουλειά τους σε παθητικό κάπνισμα


Παρακαλώ μή καπνίζετε...κόψτε το για να μη σας κόψει... η θα σας κόψω εγώ...