Author Topic: Έλεγχοι μηδενικοί...  (Read 5380 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline antismoke

  • Δόκιμο μέλος
  • **
  • Posts: 99
  • Gender: Female
  • Φανατική Αντικαπνίστρια
Έλεγχοι μηδενικοί...
« on: 16 Dec, 2007, 00:16:16 »
Σύνταξη sportactive στις Noεμβρίου 12,2007




Σας ενοχλούν τα τσιγάρα των γύρω σας; Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σωτηρία!



Oποιος μη καπνιστής νομίζει πως θα εντοπίσει εστιατόριο ή καφέ χωρίς «άκαπνο» χώρο και θα μπορέσει να το καταγγείλει, έχασε! Χώροι μη καπνιζόντων δεν υπάρχουν – κι όπου υπάρχουν δεν πληρούν τις προδιαγραφές – και οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται καταγγελίες μόνο τις εργάσιμες μέρες και ώρες!

Ετσι όσοι δεν καπνίζουν αναγκάζονται να αναπνέουν επικίνδυνα μικροσωματίδια που παράγονται από τα τσιγάρα των άλλων, επιβαρύνοντας την υγεία τους.

Συχνά μάλιστα, εκεί όπου απαγορεύεται το κάπνισμα υπάρχει περισσότερο… νέφος παρά στην εξωτερική ατμόσφαιρα!

Αυτό διαπιστώνει η πρώτη επίσημη – εγκεκριμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – μελέτη για την εφαρμογή των περιορισμών του καπνίσματος σε καφέ, εστιατόρια αλλά και χώρους εργασίας.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης διαπίστωσαν μελετώντας κλειστούς χώρους σε Αθήνα και Ηράκλειο πως όχι απλώς τα μέτρα κατά του καπνίσματος δεν τηρούνται, αλλά οι συγκεντρώσεις επικίνδυνων σωματιδίων υπερβαίνουν ακόμη και αυτές που παρατηρούνται στον εξωτερικό αέρα!

Οι μη καπνιστές… δεινοπαθούν ενώ η υγεία τους τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας του καπνού των άλλων.
Οι επιστήμονες μελέτησαν χώρους μη καπνιζόντων μετρώντας τις συγκεντρώσεις σωματιδίων ΡΜ2,5. Πρόκειται για μικροσκοπικά σωματίδια καπνού και σκόνης – με διάμετρο μικρότερη των 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου – τα οποία εισέρχονται στους πνεύμονες μέσω της αναπνοής και έχουν ενοχοποιηθεί για μια σειρά από αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και για καρκίνο. Στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη θεσπιστεί ανώτατο όριο ασφαλείας για τα σωματίδια αυτά. Στις ΗΠΑ το ανώτατο όριο που ισχύει είναι τα 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) σε 24ωρη βάση.

Στους χώρους όπου – θεωρητικά – ίσχυε απαγόρευση του καπνίσματος οι μετρήσεις ήταν αστρονομικές: Κατά μέσο όρο παρατηρήθηκαν συγκεντρώσεις της τάξης των 268 μg/m3 ενώ ακόμη και οι κατώτατες τιμές ήταν υψηλότερες από τα διεθνώς επιτρεπόμενα όρια!

«Πρωταθλητές» της εσωτερικής ρύπανσης αναδείχθηκαν τα εστιατόρια και τα καφέ – μπαρ, με τα επικίνδυνα σωματίδια να φτάνουν στα 541 και 612μg/m3 αντίστοιχα!

Κι ενώ από το 2002 ο νόμος προβλέπει ότι 50% των χώρων αυτών θα πρέπει να διατίθεται για τους μη καπνίζοντες, οι ερευνητές είδαν με τα μάτια τους ότι το κάπνισμα ήταν ελεύθερο και στους χώρους μη καπνιζόντων.

Σύμφωνα με το νόμο, οι επόπτες Υγείας των κατά τόπους νομαρχιών έχουν αναλάβει να ελέγχουν αν τηρούνται οι περιορισμοί του τσιγάρου σε τέτοιους χώρους και αν διαπιστώνουν παραβάσεις να μην ανανεώνουν την άδεια λειτουργίας των καταστημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Νομαρχία Αθηνών, από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα, καμιά άδεια δεν έχει ανακληθεί αφού τίποτα δεν έχει διαπιστωθεί από τους… δειγματοληπτικούς ελέγχους. Οι 50 επόπτες Υγείας της Νομαρχίας δεν… προλαβαίνουν να ελέγξουν όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οσο για τους πολίτες που δικαιούνται να καταγγέλλουν τέτοιες παραβάσεις, μπορούν να το κάνουν… τις εργάσιμες μέρες και μέχρι τις 8 το βράδυ, αφού μέχρι εκείνη την ώρα λειτουργεί ο σχετικός τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός καταγγελιών της Νομαρχίας!

Πάντως η εσωτερική ρύπανση «φουντώνει» και στους εργασιακούς χώρους: Σε κτίρια γραφείων και τραπεζών οι απαγορεύσεις του καπνίσματος δεν τηρούνταν και οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων που παρατηρήθηκαν ξεπερνούσαν τα 230μg/m3.

Είναι φανερό ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες το τσιγάρο κόβει χρόνια από τη ζωή των… μη καπνιστών! Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 1.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από παθήσεις που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.

πηγη: e-tipos
Παρακαλώ μή καπνίζετε...κόψτε το για να μη σας κόψει... η θα σας κόψω εγώ...