Ψηφοφορίες

Σε ποια κατηγορία ανήκετε;
 
Αρχική
Το παθητικό κάπνισμα ίσως βλάπτει τις γνωστικές λειτουργίες Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
ΦτωχόΑριστο 
Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, δείχνει έρευνα που δημοσιεύεται την Παρασκευή στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλεί προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες.

Στη νέα έρευνα επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μέτρησαν τα επίπεδα κοτινίνης, συστατικό της νικοτίνης, στα δείγματα σιέλου που πήραν από περίπου 5.000 ενήλικες μη καπνίζοντες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Οι μετέχοντες στην έρευνα υπεβλήθησαν επίσης σε μία σειρά από νευροψυχολογικά τεστ, τα οποία αποτιμούν τις ικανότητες απομνημόνευσης, υπολογισμού και ευφράδειας (π.χ. από τους μετέχοντες ζητείτο να αναφέρουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ζώων σε ένα λεπτό).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κοτινίνης παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες. Ο συσχετισμός αυτός δεν εντοπίστηκε μόνο στους πρώην καπνιστές, αλλά και στους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Μεταξύ των πιθανών αιτιολογιών, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να ευνοεί τα καρδιολογικά νοσήματα και ότι αυτά με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες και άνοιας.

in.gr - 13/02/09




Reddit!Del.icio.us!Facebook!Slashdot!Netscape!Technorati!StumbleUpon!Newsvine!Furl!Yahoo!Ma.gnolia!
Σχόλια (0)Add Comment

Σύνταξη σχολίου (μηνύματα σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται)
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy
 
< Προηγούμενο   Επόμενο >

Πρώτες βοήθειες

1142 - Γραμμή καταγγελιών και
πληροφόρησης για το κάπνισμα
8008018080 - Διακοπή του καπνίσματος.
Θάνατοι από καρκίνο...
Επτά χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα...
Περισσότερα
Το κάπνισμα και το...
Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται γενικώς και αδιακρίτως,...
Περισσότερα
Απαγόρευση...
ΤΣΙΓΑΡΟ και μπάλα πάνε πακέτο. Ή τουλάχιστον πήγαιναν...
Περισσότερα
Τσιγάρα μόνο στα...
Μπορεί στην Ελλάδα να είναι πολύ εύκολο να βρει...
Περισσότερα

Πόσοι είμαστε;

Έχουμε 22 επισκέπτες online