Το παθητικό κάπνισμα «μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα»

Το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει βλάβες της ακοής όχι μόνο στους καπνιστές αλλά και σε όσους ανέχονται τον καπνό τους, δείχνει μελέτη που εξέτασε 3.000 Αμερικανούς.

Το παθητικό κάπνισμα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Tobacco Control, αυξάνει κατά περίπου 30% τον κίνδυνος βαρηκοΐας, και μάλιστα σε όλο το φάσμα συχνοτήτων.
Τα αίτια του φαινομένου παραμένουν ασαφή, φαίνεται όμως ότι ο καπνός μειώνει τη ροή στα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία του αφτιού.
Τη μελέτη υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, οι οποίοι εξέτασαν 3.307 ενήλικους μη καπνιστές, από τους οποίους ορισμένοι είχαν κόψει το τσιγάρο, ενώ άλλοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα έκθεσης στον καπνό, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος που μετρούν τη συγκέντρωση νικοτινίνης, του κυριότερου μεταβολίτη της νικοτίνης. Υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ που εξετάζουν την ακοή σε ήχους χαμηλής, μέσης και υψηλής συχνότητας.
Όπως αναφέρει το BBC, η ανάλυση έδειξε ότι όσοι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίζουν ελαφρά βαρηκοΐα -ορισμένοι εθελοντές δυσκολεύονταν, για παράδειγμα, να παρακολουθήσουν μια συζήτηση σε θορυβώδεις χώρους.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα ακριβώς σε πόσο καπνό πρέπει να εκτεθεί κανείς για να αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο» ανέφερε ο Δρ Ντάνιελ Φάμπρι, επικεφαλής της μελέτης.
«Γνωρίζουμε πάντως ότι το όριο είναι πολύ χαμηλό. Το ασφαλές επίπεδο έκθεσης είναι ουσιαστικά η καθόλου έκθεση» προειδοποίησε.
in.gr – 17/11/2010

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.